Translate

tisdag 27 januari 2015

8b/8c Fortsättning Egen bild

Dagens lektion
Vi diskuterar Surrealism och tittar på bilder av Frida KahloRené Magritte och Salvador Dalí.  

Vi tittar på surrealistiska bilder och får en presentation av konstriktningen Surrealism. Hur såg det ut i Europa 1920 när den surrealistiska rörelsen grundades? På vilket sätt kan vi se spår av det i bilderna? Finns det paralleller till den Graffiti som gjordes i New York i slutet av 1970-talet? På vilket sätt? 

Efter genomgången arbetar ni vidare med era blyertsbilder. Bilderna ska vara klara nästa gång. Vi repeterar uppgiften igen.

Du ska göra en välarbetad blyertsbild. 
Nu har du lagt ner mycket tid på att få stillebenbilden att se realistisk ut - fortsätt med det i det som du målar in i din bild. Om du ska ha med en hand - hur ser en hand ut? Titta på din hand, använd ipad och googla fram en bild att utgå ifrån. Var noga!

Gråskalan ska vara varierad med olika valörer. 
Du ska nu lägga varierad gråskala över hela din bild. Tänk på att använda allt från 6B (som är den mjukaste blyertspennan vi har) till nästan vitt i din bild, men det enda som egentligen ska vara vitt i bilden, är ställen som glänser eller ljusdagrar.När du arbetar med gråskala kan du behöva förstärka konturer och markera överskärningar extra noga, de försvinner eller suddas ut lite under tiden som du tecknar. 

Använd dig av suddgummi för att ljusa upp partier i din bild samt att sudda rent delar som blivit för mörka.

Din bild ska berätta något om dig själv.
Titta på tankekartan vi skrev i loggboken. Fundera på hur du kan placera ut föremål, symboler, skapa miljöer som berättar om dig på ett fantasifullt sätt. Var kreativ i din bildkomposition

Din bild ska vara surrealistisk.
Nu har vi tittat på surrealistiska bilder av tre olika konstnärer Frida Kahlo, René Magritte och Salvador Dalí. Använd gärna dessa bilder att hämta inspiration från.

Motivtypen i din bild är Stilleben.

Bedömning
Vi tittar på olika elevexempel och pratar om bedömning. Bedömningen handlar bland annat om hur utvecklat bildspråket är som visas i bilden. Hur välarbetad och genomarbetad bilden är, hur varierande du har arbetat med gråskalan och hur du tolkat uppgiften.


Några tidigare elevarbeten som vi tittar på. Hur har de arbetat med gråskala?

Nästa gång
Nästa gång gör vi klart bilderna. Du ska också skriva en text till din bild, där du berättar på vilket sätt du valt att berätta om dig själv i dina bilder. Du kommer att få några frågor att besvara. Det är okej att göra den uppgiften muntligt om du vill.

Får du tid över är ett förslag att du gör en presentation av din bild genom att fotografera den och arbeta med bilden i keynote. Kom gärna med eget förslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul om du vill kommentera vårt arbete på bloggen :)