Translate

ELEVEXEMPEL ÅR 8


Under år 8 arbetar vi med bland annat med form. Uppgiften blir att lösa uppgiften att med en gipsmask hitta ett valfritt uttryck.

Eleverna får som uppgift att från egen idé arbeta undersökande, att lösa konstruktioner, planera arbetet, hämta inspiration, skissa upp sina tankar, motivera färgval och ytbehandling.

I slutet av arbetsområdet lämnar de in en bildlogg där de redovisar sin process och reflekterar kring det färdiga resultatet resultat.

En del i arbetet har också varit att använda oss av datorerna för att arbeta vidare med gipsmaskernas uttryck. En del bilder är redigerade i www.befunky.com och www.picnik.com

Exempel ur elevernas bildloggar nedan.

ELEVEXEMPEL 1Jag hade egentligen väldigt svårt att komma på en idé från början. Men jag har alltid älskat färgen grön så jag började tänka i den banan. Sedan började jag fundera på något med massa färger men kom ändå in på något bra. 

Jag började söka runt på internet (google) men hittade inte det jag sökte. Det var väl sista dagen som jag tänkte på skogen. Jag insåg att det fick bli min inspiration. 

Jag började fundera och till slut kom jag fram till den gröna varelsen. Men även när jag började skapa masken visste jag inte hur allting skulle vara. Först tänkte jag bara grönt, men sedan ville jag bara ha någon mer färg. Så det fick bli en rosa fjäril och rosa (manga) ögon. Sedan så fick jag bara hitta några bra bilder på ögon som passade. Till slut hittade jag några bra som jag målade efter.

När jag började jobba med masken började jag att jämna till kanterna innan jag började bygga igen munnen. Jag formade läpparna och började sedan klippa ut löv i kartong. 

Hela min mask har grön i grundfärgen, förutom på fjärilen. Sedan har jag jobbat med svamp för att ge olika gröna nyanser på löven. Först var jag osäker vilken färg jag skulle välja men jag valde sedan den fägen man kunde ”svampa” för att masken inte skulle få så ”plastigt” utryck. Fjärilen och ögonen var det sista jag målade. 

Ögonen målade jag med en vattenfast tuschpenna. Först tänkte jag lacka men ångrade mig sedan när jag såg resultatet. Det var coolt när den inte var glansig, utan hade det där lilla matta uttrycket.

Jag tyckte jag lyckades bra med ögonen. Jag har aldrig målat sådana ögon innan och jag tyckte dom blev väldigt bra. Jag blev också väldigt nöjd med färgvalen på masken. 

Det var svårt att ”svampa” för om jag ”svampade” på fel så lossnade gipspulvret. Sedan hade jag väldigt svårt med att forma munnen från början. Kanske hade det varit bättre om jag inte hade försökt göra så stora läppar. Mindre kanske hade varit enklare. Men jag tänkte att jag skulle slipa ner dom med sandpapper men det gick inte så bra eftersom alla trådar från gipsbindorna gjorde det väldigt svårt. 
Resultatet med maskens läppar blev inte som jag först föreställde mig. Men dom var ännu större innan jag la på gipspulvret som gjorde att dom såg lite mindre ut eftersom jag gjorde ytorna runt om större.

Från början tänkte jag inte att gipsmasken utryckte något speciellt. Men jag började tänka runt om jag tycker nog den utrycker något fint. Det är svårt men när jag ser masken på bild är det olika utryck jag ser. Kanske masken utrycker att alla är perfekta precis som dom är och att man inte behöver gömma sig någonstans. Jag fick den tanken eftersom det känns som varelsen gömmer sig bland löven.

Om jag skulle ge råd till någon som aldrig har gjort en gipsmask är att gör något kul. Asså något från den egen fantasi. För då kan aldrig någon komma och säga ”Har inte den seriefiguren längre öron?” Men det kan man välja helt själv. 

Ett annat råd hade nog varit att inte bygga för stora klena saker som lätt kan ramla av. Sedan att inte stressa och lita på sig själv. Om man inte gör det tappar man så lätt tålamodet. Det vet jag för det har hänt mig många gånger. 

Sedan ska man inte bry sig vad andra säger. Visst är det bra att ta kritik men man om man känner att man är nöjd ska man inte låta andra påverka det negativt. Sedan ska man tänka på att lägga sig på sin egen svårighetsgrad och inte någon annans. 

Jag tyckte att uppgiften om att göra en gipsmask var kul och fängslande. Alltså man typ längtade till varje bildlektion för att få sitta och greja. Men det var också svårt och utmanande. Det var härligt att bara låta känslan ta över när man skapade fram sin mask.


ELEVEXEMPEL 2


När jag skulle bestämma mig för vad för någon gipsmask jag skulle göra hade jag ingen aning. Jag berättade för mamma om min grundidé (ett ansikte med många fjärilar på)och tillsammans kom vi en annan skiss, den liknade min färdiga mask fast den hade också en mun. Men när jag skulle måla munnen tyckte jag att det blev för mycket. 

Jag sökte på google efter gipsmasker och jag tror att det var där ifrån jag fick fjärilarna... 

Jag arbetade med gips efter min skiss. Fjärilarna var väldigt svåra att göra speciellt när de lossnade, och efter jag använt både papper och folie innan gipset blev de ganska stora och klumpiga. Men jag blev nöjd med resultatet ändå.

Jag hade min grundmask, och efter den så satte jag på månen. Det var typ två stycken ”trekanter” jag satte på höger sida av masken.
”Trekanterna” klippte jag ut i papp och tog sedan gipsbindor runt dom och fäste dem på gipsmasken. 

När jag var klar med månens form tog jag fram mina fjärilar som jag också klippt i papp (hemma). Jag trodde inte att fjärilarna skulle hålla om man bara hade papper så jag lindade som i folie innan jag la på gips. Fjärilarna var ganska svåra att fästa men till slut gick det. 
När jag målade min mask använde jag en svamp på månen för att få fram många olika nyanser i den gula färgen. Jag valde denna färgen för att jag inte ville att den skulle se ”plastig” och glansig ut, det var också därför jag inte lackade den. 

Jag tycker att jag lyckades bra med färgen på månen, den blev som jag tänkte mig. 

Jag tycker att de var ganska svårt att fästa fjärilarna, annars var det mesta ganska lätt. Fast det var också ganska svårt att få till ögat som jag ville ha det. 

Ögat blev kanske inte riktigt om jag tänkte mig, om jag hade fått ändra den så hade jag nog gjort den lite större... Jag skulle även haft en mun till masken men jag tyckte att det skulle bli för mycket, men masken blir nog bättre utan den. :)

Fjärilarna blev lite stora och klumpiga också, Men när jag målade en mörk bakrund till så blev det lite bättre. 

Jag tycker att min mask står för både natt och dag, fjärilarna för dagen och månen för natten. Min mask tror jag berättar att natten som mörk och lite kuslig ibland gör månen bättre när den lyser upp allt ögat kanske står för att månen ”vakar” över oss...

Mina råd till någon som ska göra en gipsmask för första gången skulle nog vara att man ska tänka igenom sin mask innan man börjar, och var kreativ.

Jag tycker att detta var en jätte rolig uppgift, jag gillar att arbeta med gips och jag tycker att det var jätte roligt att måla masken. Det var ganska utmanande med fjärilarna men jag blev jättenöjd.


ELEVEXEMPEL 3


Jag fick iden till mig gipsmask direkt typ, utan att kolla på bilder och annat från internet. Jag fick en bild i huvudet nästan direkt att jag ville göra den grön och med horn av något slag och några knölar på kinderna.

Jag tyckte formen på min mask blev ganska bra i början men jag la på och slätade ut masken lite grand innan jag satte på hornen. Hornen gjorde jag av två små plaströr och en spetsig flirtkulor. 

Jag la på många varv med gipsbindor runt dom innan jag fäste dom på masken. Jag täckte sedan över munnen med några gipsbindor och la på ett lager med gipssmet för att göra masken mer jämn. 

Jag målade sedan masken i en grön färg. Jag målade masken två gånger, först med mycket vatten i och sedan med bara färg, för att färgen skulle fästa bättre. Jag gjorde topparna på hornen röda med en svart linje runt och svarta ögon med en röd prick i för att få den att se mer ilsken ut. I slutet lackade jag masken för att få en mer glansig yta.

Jag tyckte ögonen blev väldigt bra och den gröna färgen på masken. Ögonen tyckte jag gjorde så att masken fick ett utryck och den gröna färgen blev riktigt fin och glansig när masken var färdig lackad.

Det var svårt att få hornen att sitta fast på masken. Jag ville använda så lite gips som möjligt för att det inte skulle bli en bubbla där hornen fästes på masken. Men jag tyckte jag lyckades ganska bra med det ändå.

Allt gick faktiskt som jag tänkt mig. Jag tycker att masken blev bättre än vad jag hade räknat med från början. Jag tycker formen, den gröna färgen och ögonen passade riktigt bra ihop och lacken gjorde den bara ännu snyggare.
Jag tycker masken fick ett arg/ilsket och förvånat utryck. Ögonen och dom spetsiga hornen fick masken att se arg/ilsken ut. Medan munnen och dom runda bubblorna på kinderna fick masken att se förvånad ut. 

Råd till någon som ska göra en gipsmask. Jag skulle nog säga: 
• Tänk på att ha mycket vatten i första gången du målar masken.
• Om du ska ha horn/öron eller något som sticker ut från masken så tänk på att fästa dom ordentligt. 
• Utnyttja tiden och gör den ordentligt, alltid roligare att visa upp något man är riktigt nöjd med.
Slutsats, jag tyckte det var väldigt roligt att göra en gipsmask. Det var bra för att man kunde välja själv hur svårt man ville göra det. Ville man bara göra något lätt så gick det lika bra som att göra något svårare och mer avancerat. Jag tycker det fanns stora möjligheter att kreativt skapa det jag själv ville.


ELEVEXEMPEL 4

Idébeskrivning
I början tänkte göra en mer surrealistisk gipsmask, och jag kom på den idén från internet, från en bild. Tyvärr fick jag slumpvist fram bilden och hittar den inte just nu på varken google eller annan hemsida. Jag kan kort förklara den: Det var en stad inuti en kavaj, och en flod som ledde ut ur den. (Han höll öppe kavajen med händerna)Så jag kan tyvärr inte visa var jag fick inspirationen.

Hur jag jobbade med masken
Jag började med att göra masken. Sen lade jag flera lager gipsbitar över halva ansiktet så det liknade nästan en tentakel, och ordnade ett ögonbryn vid högra ögat. (notera att jag inte hade hål vid ögonen.

I början tänkte jag att ”tentaklen” skulle föreställa Sverige, och så skulle jag lägga till våra grannländer omkring ”tentaklen.” Fast sen ändrade jag mig, jag tänkte att det kunde vara en tentakel utav en sjöstjärna, så letade jag upp några bilder på sjöstjärnor och bestämde mig för att ta ett mönster med röd tentakel och vita prickar på. Jag valde att inte lacka för det ska föreställa att masken har torkat och det ska se lite halvtorrt ut.

Jag tycker jag lyckades bra med att göra ögonbrynet. Jag måste erkänna att jag inte lyckades jättemycket, eftersom det inte var särskilt igenomtänkt innan jag började bygga det. Jag är inte jättenöjd, men det måste man inte alltid vara.

Utmaningar jag stötte på: Det var inte riktigt svårt, eftersom jag inte gjorde en riktigt svår mask, den var ganska lätt att göra, Nästa arbete jag kommer in i måste jag tänka lite mer innan jag gör det.

Jag ändrade min plan från Sverige-landskapet på huvudet till en tentakel(arm) utav en sjöstjärna, eftersom det skulle vara ganska svårt att få bilden att se så pass surrealistisk ut. Så då löste jag lätt problemet via att ändra så det blev en sjöstjärne-arm istället.

Vad min mask kan uttrycka - förmedla: Den har ju inget tydligt ansiktsuttryck, men den kan också tydligt berätta att den varit vid havsbotten, den har ju en sjöstjärna mitt i ansiktet.

Men, jag valde som sagt att inte lacka den för att den ska se lite torr ut, eller i alla fall att den varit på land en stund, så det betyder ju att han inte tog av sig armen från ansiktet, så han kanske vill visa att man inte alltid måste bry sig.

Råd till någon som ska göra gipsmask: Tänk efter hur exakt du ska göra innan du lägger till något efter du gjord grund-masken. Tänk hur dina effekter ska vara och struktur osv.

Slutsats
Det var en ganska simpel uppgift, ingen vidare rolig dock. Den var simpel för jag inte gjorde den riktigt svår, det är nästan som individuell träning, du måste själv sätta ribban. Jag borde satt den högre.

Den var inte rolig för jag kände att resultatet skulle bli dåligt när jag jobbat med masken en stund. Man kunde dock simpelt visa stor kreativitet inom den här uppgiften.


ELEVEXEMPEL 5Idén fick jag bara en kväll. Innan så hade jag letat efter bilder på internet på saker som jag kunder ha med i min mask, men inte hittat något som jag gillade. Men det slutade ju med att jag kom på idén själv tillslut. Jag använde en bild på en Na’vi på internet som jag gick efter.


Hur jobbade du med masken? Vilka konstruktioner gjorde du? Hur löste du dina planer. Motivera ditt val av ytbehandling t ex färgval.
KonstruktionJag byggde på näsan lite med hjälp av papp för att få till den raka och breda formen. Jag byggde också på ett par öron av papp som jag böjde till rätt form. Dessutom så har jag gjort en mun av gipsbindor eftersom det tidigare bara funnits ett stort hål där. 

Ytbehandling: Jag använde vattenfärgen för att jag ville ha ett så naturligt resultat som möjligt. Den andra färgen var ju väldigt glansig och jag ville ha det matt för att få det att se ut som om det verkligen var hud. 
   
Min gipsmask är blå i grundfärgen och sedan byggde jag på med lite skuggor och ränderna i pannan med mörkare blå färg. Jag tänkte också göra dom vita prickarna som dom har i ansiktet, men det hann jag inte. Dock tycker jag att det blev bra ändå.
Vad tycker du att du lyckades bra med? Motivera varför.

Jag tycker att helheten blev bra. Man ser ju att det är en Na’vi. Jag blev väldigt nöjd med ränderna i pannan och den vita pricken i ögat eftersom jag tycker att det blev mer verkligt med dom detaljerna.
Det var väldigt svårt att komma på vad jag skulle göra från första början. Jag gick runt länge och tänkte på det och blev lite stressad, men tillslut så kom jag ju bara på det så det löste ju sig väldigt bra. Det var lite svårt att få till den rätta färgen, både på ”huden” och på ögonen. Speciellt ögonen. Ögonen såg lätt platta, stirriga och overkliga ut. Huden var svårt att få till skuggorna på, men det kändes som om det blev rätt bra tillslut. Det var också lite svårt att få tiden att räcka till, men jag blev väldigt nöjd.
Vad gick inte som du tänkt? Varför/hur löste du det?: Det var väl det som var svårt som inte riktigt blev som jag först tänkt mig. Men tillslut fick jag till skuggorna på huden och ögat fixade jag genom att måla dit en vit prick (ljusreflektionsfläck). Sedan så hade jag lite andra planer som jag inte hann med tex. att glasera ögonen, sätta dit lösögonfransar och limma på lite hår som jag gjort i slöjden. 
Kommunikation - tolka - analysera - dra paralleller till vår omvärld

Jag är ju väldigt inspirerad av den filmen så gipsmasken uttrycker ju väldigt mycket som har med filmen att göra. Jag tycker att den uttrycker något vackert, spännande, gripande och oupptäckt som människor reagerar starkt mot, både positivt och negativt. Na’vi är ju utomjordingar, även om inte jag tänker på Na’vis som utomjordingar, som väcker väldigt stort intresse hos mig bara för att dom är så himla annorlunda samtidigt som dom är så lika oss människor. 

En del människor har så lätt för att tro att vi är den enda rasen som har rätt att leva, som har riktiga känslor och är dom enda som har rätt till att tycka och tänka. Att människan är den enda rasen som har rätt att leva. 

I filmen så bryr sig inte människorna om den nya rasen som dom hittat, och man kan säga att dom försöker ta över deras planet. Men Na’vi är ju en ras som borde ha lika stor rätt till att tycka som vi människor, till och med mer eftersom det är deras egen planet. 

Så tycker jag att människor kan vara i verkliga livet också. Fast mot andra människor. Nedvärderande. Bara för att det finns människor som kommer från andra länder, har andra åsikter och är annorlunda mot var man själv är så är dom inte mindre värda för det. Dom har lika stor rätt att tycka som dom vill och säga vad dom vill som alla andra.

Men det som jag vill visa med min mask är hur människor är både rädda och fascinerade över tanken av liv i andra delar av vårt universum och hur våra handlingar kan leda till så mycket förödelse för andra bara på grund av våran egen girighet.
Om du fick ge råd till någon som ska göra gipsmask för första gången i bildundervisningen - vilka råd skulle du ge? 

För det första: Stryk över gipsbindorna medan dom fortfarande är blöta för att få en så jämn yta som möjligt - det tänkte inte jag på. Sedan så tror jag att det mesta går bra om man gör grunden ordentligt (dvs. allt som har med gipsbindorna och gipset att göra) och grundligt utan att stressa. Det kräver mycket arbete och tar lång tid, men annars blir det inte så bra och man vill ju bli nöjd. Var noga med att gipsa ordentligt om du ska sätta fast några konstruktioner eftersom dom lätt ramlar av.
Skriv ditt omdöme om vad du tycker om uppgiften. Var uppgiften utmanande? Lagom svårighetsgrad? Fanns det möjlighet att tolka uppgiften kreativt? Vad det en rolig uppgift? Motivera dina svar.

Uppgiften var utmanande för mig tycker jag. För det första så var det ju svårt att ens komma på något som skulle vara utmanande för mig att göra, men jag tycker att jag valde ett lagom svårt tema till masken. Jag tycker att det var en bra svårighetsgrad eftersom man själv kunde höja den om man så ville till en nivå som passade en själv. Det fanns många sätt som man kunde tolka uppgiften på eftersom man fick välja helt fritt vad man skulle göra. Jag tycker att det var väldigt roligt och jag har lärt mig massor med saker som jag inte kunde innan.


Bilden är på min gipsmask. Dock tycker jag att den ser bättre ut i verkligheten.ELEVEXEMPEL 6ELEVEXEMPEL 7
ELEVEXEMPEL 8


ELEVEXEMPEL 9

ELEVEXEMPEL 10
ELEVEXEMPEL 11


ELEVEXEMPEL 12

När jag fick veta att vi skulle göra en bildmask flög Marge Simpson från Tv-serien ”Simpsons” upp i huvudet, så jag tog första bästa idén och började bygga min mask. Jag sökta på google och försökte göra det så likt som möjligt. 

Konstruktion: Jag byggde upp Marge hår genom att klippa en bit hönsnät och böja det i rätt form. Först tog jag en för stor hönsnätsbit men fick hjälp av min lärare dig och gjorde en mindre konstruktion. Sedan skulle jag bygga på läppar som gick ut väldigt speciellt. Jag försökte bygga upp läpparna med folie men jag ångrade mig, då var det redan försent och läpparna fick bli kvar. 
Ytbehandling: Min gipsmask har gul hy och blått hår, som Marge Simpson. För att få in komiken i masken gjorde jag gigantiska ögon. Det gjorde jag eftersom det inte blev så likt Marge. Då är det roligare att ha en egen version än en ”billig kopia” typ. Jag lackade min gipsmask för att få den ”Tv-figuren” som jag var ute efter. Seriefigurer är väldigt lysande och glansiga, inte matta i färgen. 

Jag tycker jag lyckades bra med att rädda bilden. Jag hade fastnat för att munnen blev en stor katastrof men då målade jag de stora ögonen som gjorde masken komisk. Jag fick min egna version av Marge. Jag är också nöjd för alla känner igen henne från serien, och det var ju det jag ville att folk skulle se.  
Jag tycker det var svårt att ta beslut ibland. För om man vill prova en variant gick det ofta inte att ändra sedan. Det var inte bara att sudda ut och börja om. Om man gjort ett misstag fick man anpassa sig efter det. Det var de som hände med min mun, men jag anpassade mig och det blev bra.Det var svårt att bygga upp grunden. 

Man fick vara väldigt kreativ och ha tålamod med sakerna. Man fick göra experiment och fel innan det blev bra.  
Jag fick ändra mina planer när munnen blev fel. Då blev det en helt annan mask än den jag haft i mitt huvud. Munnen såg ut som en fläskläpp. Men jag fixade det genom att göra den komisk och ge Marge enorma ögon, det räddade hela bilden.

Jag blev inte missnöjd med min mask, men jag blev inte direkt jätte nöjd. Jag hade en sådan bra bild i huvudet. Men sedan tänkte jag ”Varför hittade jag inte på någonting helt eget? Varför tog jag en idé från en seriefigur?” Så jag önskade att jag hittat på någonting eget. Men det blev bra.

Jag tänker att min gipsmask föreställer en mamma som precis har bäddat sina barns sängar och sedan vänt ryggen till i en minut och tittade tillbaka till sängarna som nu är helt stökiga igen. Först blir hon rasande men sedan tänker hon på hur underbara dom är. Att hon älskar dom av hela sitt hjärta. Jag tycker det ser ut som om hon tänker på dom och är hur lycklig som helst!! 

Det känns som om min mask berättar en historia och man kan liksom relatera till masken.

Om jag fick ge ett råd till någon som ska göra en gipsmask för första gången skulle jag sagt att tänka igenom innan, Är detta svårt att uppnå? Passar det min kunskapsnivå? Kommer jag lära mig någonting? Om inte, kan man lika gärna komma på någonting nytt, då blir resultatet mycket bättre! Sedan får man tänka på att inte vara förhastad, var försiktig, planera tiden och ha tålamod! VAR KREATIV!! 
Jag tycker att denna uppgiften har varit jättebra. Man har kunnat sätta sin egna svårighetsgrad genom att göra en simpel eller mer detaljerad noggrannare mask. 

Jag blev lite missnöjd på min idé. Jag önskar att jag hade tänkt efter lite eftersom vi bara hade en gång att visa denna kunskapen. Jag vet att jag kunnat göra en bättre. Men jag är nöjd med mitt resultat. 

Man kunde vara väldigt kreativ, vi hade mycket material och många metoder man kunde använda sig av. 

Jag tycker uppgiften har varit rolig, det var väldigt självständigt och jag hoppas det blir fler sådana här uppgifter med väldigt många moment och att man får bygga ihop former.

ELEVEXEMPEL 13ELEVEXEMPEL 14


ELEVEXEMPEL 15
ELEVEXEMPEL 16


ELEVEXEMPEL 17 

Jag fick min inspiration från hur människor reagerade på händelsen i Japan, flodvågen och jordbävningen. Men också från förskolan där lärarna försökte lära oss att vi måste lösa våra problem med ord. Men också från organisationer som ”Rädda barnen” eller ”Läkare utan gränser”.
Annat som gav form till masken var att jag vill utmana mig till att skapa en mask av trianglar, vilket jag gjorde. Så alla former på masken är böjda trianglar. 

Färgerna är gul, röd och blå. Detta är de grundfärger som man kan skapa alla andra färger med. Med detta vill jag visa för den som ser masken att man kan nå allt från en grund. (Att den ensamma människan kan bli var den än vill.) 

Jag vill få starkare färger så att de stod ut lite mera och tog därför lack. Jag ytbehandlade masken med gipspulver för att få slätare ytor på utsidan. (En människa kan vara vacker utan på, men en soptipp på insidan.) Jag använde kartong till att skapa dessa former.
Det gjorde mig glad att när jag satte på de röda halv cirklarna att de hamnade i olika höjder, vilket gav mer intryck att ”Människan inte är perfekt”. Och att jag inte kunde komma åt vissa delar, vilket ledde till att jag kunde säga ”Men på insidan är människan bräcklig”.
Mitt arbete flöt på, det fanns inte många problem under arbetet. Det enda jag kan tänka ut är när jag skulle böja olika former så böjdes de åt fel håll. Detta löste jag med att pressa kartongen mot figuren så att den böjdes efter makens form.
Tolkning av gipsmasken.Den uttrycker en mänsklig varelses känslor och beteende.


Om en person skall göra en gipsmask för första gången kan jag ge lite tips:
  1. Tänk ut en ide som inte tar för lång tid, det tar mer tid att forma masken än vad du tror.
  2. Färga med färger som inte är för lika var andra, annars blir det svårt att se skillnad.
Denna uppgiften var intressant då jag inte har arbetat mycket med gips innan. Det var ett bra sätt för att lära sig vilka färger som går ihop. Men också för att man fick tänka kreativt för att få en bild framför sig till sin mask. För övrigt var det roligt att få skapa en personlig mask.


ELEVEXEMPEL 18


ELEVEXEMPEL 19


ELEVEXEMPEL 20


ELEVEXEMPEL 21

ELEVEXEMPEL 22


ELEVEXEMPEL 23

Inspiration till min gipsmask fick jag inte direkt när jag började fundera utan jag hade flera olika idéer. Jag funderade på om jag skulle göra någon serie figur, om jag skulle göra något i vardagslivet och då kom jag på vad jag ville göra. 

Jag ville visa att alla människor har två olika sidor. En sida som är vacker och snäll och en sida som är lite mer ond och arg. Då tänkte jag att vilken sida är det man vill visa jo det är ju den sidan som är vacker och snäll, den andra sidan vill man ju dölja.

Så då kom jag på att det skulle vara en sorts mask för den ilskna onda sidan. Det blev nästan som i filmen ”Fantom of the Opera” men det tänkte jag inte på förens jag hade hela min idé klar. Men det blev ju nästan som han i den filmen för han vill ju dölja sitt fula yttre och i min mask vill jag ju visa att många vill dölja både ibland sitt yttre och sin inre ilska.     1. Min gipsmask består av gipsbindor som en kompis har lagt på en påse som låg på mitt ansikte. Sedan när den hade torkat och stelnat så har jag skurit bort lite överflödigt gips på sidan av masken och rättat till munnen och näsan. När jag skulle bygga på vid näsan så skulle masken blötas innan för att man ska kunna få på nytt gips så att det sitter fast.
Min gipsmask består först av att grunden med gips och sedan har jag arbetat på en mask som döljer ena sidan av ansiktet. Den masken representerar något man vill dölja. Den masken är av pappkartong som jag har tagit gips runt och så har jag sedan fäst fast masken med gips på baksidan. 

Färgvalet var ganska lätt för jag tycker att snäll sida kan man visa genom att visa fina saker och gulliga saker tillexempel hjärtan. Rosa är också en färg som jag tycker passar i det temat. 
Stjärnorna som jag har satt på på gipsmasken har jag satt på med hjälp av lack för det fäster väldigt bra. Först tog jag lack under stjärnan sedan satte jag på den och sedan tog jag lite lack på den och lite runt. Jag tog lite på för då fäster det ännu bättre. Jag tog lite lack runt för att då ser det ut som att det lyser runt stjärnorna. Lacken gör ju så att det blänker lite mer på masken. ytan blir glansigare. Men jag tog ingen lack på resten av masken för att jag ville att det skulle synas att det var glansigare runt stjärnorna. 
Den masken som jag har satt på, har jag inte gjort något mer med än att ha satt gips på pappkartongen för jag tyckte att den ytan var väldigt fin som den var. Det ser lite mer ”slitet” ut på något sätt.

Jag tycker att jag lyckades bra med att få fram en bra idé som visar hur alla människor är. Jag var också väldigt nöjd med den masken som jag gjorde i pappkartong för den blev lite bättre än vad jag hade tänkt i mitt huvud.

Det som jag tyckte var svårt var att komma på en idé. För jag tänkte jätte länge innan jag kom på vad jag skulle göra. Jag tror att det var svårt att komma på något eftersom man vill göra något som ingen annan har tänkt på. Man vill göra något som är unikt och nytt. 

Jag tycker att resultatet blev lite bättre än vad jag hade tänkt mig eftersom jag blev väldigt nöjd med pappmasken som sitter på gipsmasken. 

Jag tror att den blev bättre än vad jag hade tänkt mig för att jag trodde att de skulle vara svårare att göra den än vad jag hade tänkt mig. Det var därför jag inte hade så stora förväntningar från början.. 
Kommunikation/tolka - analysera - dra paralleller till vår omvärld
Med min gipsmask vill jag uttrycka och visa att alla människor i hela världen har två olika sidor precis som det finns två sidor på ett mynt. En sida som man helst vill dölja och en sida som man vill visa. Den sidan som man vill dölja tror jag gör att man kan bli osäker men den sidan kan också gör att man blir stärkt och får bra självförtroende i livet.
När jag ser min gipsmask så börjar jag även tänka på människor som kanske inte ser jättesnygga ut och kanske inte är dom populäraste, men inuti dom människorna finns en underbar ”fin och vacker sida”. Man ska aldrig dömma någon för hur dom ser ut på utsidan det är insidan som räknas. Precis som ordspråken: ” Man ska aldrig dömma en bok efter omslaget.” eller ”Man ska aldrig dömma hunden efter håren.”
Man ska acceptera att alla är olika det är det viktiga. Alla måste vara olika för annars skulle livet vara fruktansvärt tråkigt. Alla skulle tänka likadant göra samma saker m.m.

Om jag skulle ge några tips till någon som ska göra en gipsmask för första gången så skulle jag säga att: Försök hitta något som du tycker är viktigt det kan vara något i livet som du tycker ska uppmärksammas. 

Det kan vara något i skolan något hemma eller något i din fantasi. Man kan visa att alla människor är egentligen likadana eller att visa någon person som har hjälp dig i livet. Det kan vara vad som helst men det jag tycker är viktigt är att man ska ha en någon tanke från början som man tycker ska synas genom gipsmasken.

Jag tycker att uppgiften var väldigt rolig men ändå utmanade. Det som gjorde så att den blev det var att om man ville att gipsmasken skulle uttrycka något speciellt så fick man tänka en del på hur det skulle visas. Det är både roligt och utmanande. Svårighetsgraden var bra inte för lätt och inte för svårt. 
Jag tycker att det fanns möjlighet att tolka uppgiften kreativt genom att ex så som jag har gjort jag har skapat min gipsmask så att den ska uttrycka något som jag tycker är viktigt och det är kreativt att göra något som man har tänkt sig till att visa det i gipsmasken. Kreativitet är ju att skapa något som man har hittat på och använda sin fantasi.

_________________________________________________________________________Elevarbete 1 Perspektiv/surrealism år 8
Från början visste jag inte alls var perspektiv var. Inte var ordet betydde överhuvudtaget. Men när min lärare började gå igenom det, och berättade mer var det var, så kom jag på det, som om jag hade lärt mig det för ett tag sedan. Nu känner jag till perspektiv mycket mer än vad jag gjorde innan. Att det är ett bra sett att skapa djup i en bild och att det är ett bra sett att måla ”tredimensionell” objekt, t.ex. hus. 
Surrealism beskrevs ofta som drömbilder. Bilderna är ologiska, alltså dom är inte förnuftiga. Surrealismen började i Frankrike på 1920-talet. Några kända surrealistiska konstnärer är t.ex. Rene Magritte, Salvador Dalí. 

René Magritte - The Good Omens 1944

Det här en bild jag tycket väldigt mycket om, 
men av René Magritte. 
Man får ”värsta” känslan när man ser det, typ Peace…


Salvador Dalí - The Rose 1958

Jag har fäst mig vid en speciell
 Salvador Dalí målning
 men tyvärr hittade jag inte var den hette,
 men även denna tycker jag är ”nice”.

Min egen perspektivbild

Min välarbetade bild, tvåpunktsperspektiv, målad med färgpennor. Surrealistisk


Min välarbetade bild tycker jag är lite surrealistiskt. Med som små människor på molnen och hus. Vägen som går på hus och på sidan. Tulpanerna och solen med mera.

Jag gillar min bild eftersom det är så mycket färger på den. Bilden är ju som en drömvärld, kanske kan den berätta att vad som helst kan vara möjligt i din egen fantasi.   
Jag tyckte vi arbetade på ett bra sätt med perspektiv. Speciellt när vi skissade alla perspektiv så vi fick en uppfattning hur alla var istället för om vi bara gjort en. 

Sedan tyckte jag att det var bra att titta på klipp på youtube. Man fick liksom en uppfattning på hur alla perspektiv var. Men en nackdel var att vissa videoklipp var svåra att förstå och  Men allt som allt tyckte jag det var bra sett att jobba på eftersom man inte vill göra samma som man gjort i dom andra uppgifterna.

En av mina skisser jag har gjort om i picnik. 
Först har jag använt Holgaaktig och sedan Crystallize. 
Jag tyckte bilden fick en cool effekt och det händer något mer i den än bara en vanlig skiss.
__________________________________________________________________________________

Elevarbete 2 Perspektiv/surrealism år 8

Teckna perspektiv
Jag tror jag var sjuk eller iväg och åkte skidor den lektionen man skulle skriva om perspektiv. Men jag tror inte jag visste så mycket innan. Nu vet jag tex att bilder som är gjorda i två punktsperspektiv är gjorda utifrån två punkter och linjerna ska vara riktade mot dom så att man får ett djup i bilden.

Bilderna ska vara surrealistiska. Surrealism är en riktning inom konst som först blev populär på 1920-talet där konstverken ofta verkar avbilda en drömvärld. Tex Salvador Dali har ofta klockor som är målade som om dom är gjorda av gummi och formade efter stället dom ligger/hänger på.

Min välarbetade trepunktsperspektivs bild är väll surrealistisk på så sätt att ett hus inte kan vara så högt.

Jag tycker att det har varit ett bra sätt att jobba på. Jag tycker jag har lärt mig mycket och uppgifterna har varit roliga. Tycker det var bra att få göra tre olika skisser först innan vi gjorde en välarbetad bild. För då fick man testa alla tre sättet att göra perspektivbilder på. 


Detta har varit ett bra sätt att presentera arbetet. Fast jag skulle gärna haft lite mer tid att göra detta. Antingen lektionstid eller längre tid att göra det hemma.
_____________________________________________________________________________________


Elevarbete 3 Perspektiv/surrealism år 8
Titta på det du skrev innan vi började med perspektivuppgiften (ligger i din perspektivmapp). 
Vad kände du till innan du började undersökningen och vad känner du till nu? Skriv och berätta vad du kan och vad du har lärt dig.
Jag kände inte igen det på något sätt. Jag gissade helt fel. Men nu vet jag att en/två/trepunktsperspektiv är att det finns en/två/tre punkter som alla parallella linjer dras till punkten/punkterna.


Vad är surrealism? Dra gärna en parallell till någon eller några surrealistiska konstnärer. Skriv och visa vilka kunskaper du har! (Om du har med någon bild av ett surrealistiskt konstverk - glöm inte titel, årtal och konstnär.)

Surrealism är konst där man målar overkliga saker, som en drömvärld. Man kan hitta ett öra i en människas mun. Eller så kan man se en  katt på månen. Ett förslag på en surrealism konstnär är Rene Magritte.

Här är en bild av René Magritte "Golconda" som är gjord 1953.
Här är det gubbar som faller ner från himlen.
Man kan liksom leka med fantasin, vilket René har gjort.
Skriv och berätta på vilket sätt din bild är surrealistisk. 
Min välarbetade bild har gigantiska frukter över hela bilden (enpunktsperspektiv) och om man tittar efter noga kan man se att himlen är där marken skulle varit. 

Tolka din surrealistiska bild - skriv vad du tycker att bilden kan ”berätta”. Försök dra paralleller till vår omvärld på något sätt. 
När jag tittar på min surrealistiska bild tänker jag på en underbar värld där vägen är fylld med frukt. Allt är gott. Det är som i verkliga livet tycker jag, vi kan ha det svårt men när vi väl hittar en bra väg, är den lika god som frukt.

Vad tyckte du om att arbeta på detta sätt? Fördelar? Nackdelar? Skriv och motivera.
(Sättet vi arbetat på: Testa förkunskaper - Leta information - Använda You tube/Google för att söka info - Undersöka i tre skisser - Göra en välarbetad bild i valfri teknik - Redigera bilder - Presentera ditt arbete i denna skrivuppgift.)
Jag tycker det har varit roligt och kanonbra att vi kunde få hjälp och tips/idéer av internet. Jag har svårt att komma ihåg hur man skulle göra ibland. Så ifall vi kunnat ha någon repetition någon lektion och gå igenom allting, jag tror man skulle kunna göra så. 

Jag är glad att vi slapp göra 3 välarbetade bilder. Jag tycker inte man behöver det, bara man visar metoden vi ska lära oss. Då kunde man lägga längre tid EN välarbetad bild. Tiden var lite kort tycker jag? Jag fick stressa mig igenom en del, men slutresultatet blev bra. Jag tror att tid inte alltid är problemet för om man har initiativ klarar man det på kort tid, och det gjorde vi ju!

När jag skulle redigera bilderna valde jag att bara fixa skärpa, beskära den lite och göra färgerna skarpare. Jag gick i tur ordning med perspektiven, ett , två , tre. Sedan gjorde jag en välarbetade på enpunktsperspektiv. 

Jag har jobbat på med perspektiven och velat lära mig. Jag tycker det har varit lite knepigt och fattat fel, men fick hjälp av min lärare och av klasskamraterna. 

Jag gjorde en skiss men försökte göra dom lite speciella. Enpunkt var svartvit och jag skuggade den. Tvåpunkt fick jag skynda mig lite på, det var tidspress. Så jag bara målade ett riktigt långt tåg som sträckte sig över marken. På trepunkts målade jag ett hus som flög upp i luften med hjälp av ballonger (fick inspiration av filmen UPP.) För att få den bilden speciell målade jag alla ballonger i massor av fina och färgglada färger, resten var svartvit. Det tyckte jag var riktigt coolt. Det var den jag blev nöjdast med. 

Den jag blev minst nöjd med var min välarbetade bild. Jag skulle göra marken uppe i himlen och målade den i en varm färg mörkbrun. Det gjorde att ögonen fångades av den varma färgen och bilden fick ett väldigt konstigt djup.


Men jag är nöjd över mina bilder och nu vet jag vad en / två / tre punktsperspektiv är.

___________________________________________________________________

Elevarbete 4 Perspektiv/surrealism år 8


  • Titta på det du skrev innan vi började med perspektivuppgiften (ligger i din perspektivmapp). Vad kände du till innan du började undersökningen och vad känner du till nu? Skriv och berätta vad du kan och vad du har lärt dig
Innan kunde jag nog ganska mycket om perspektiv, och hade ritat en teckning på enpunkt och skrev att jag trodde att det handlade om teckningen och skuggor mm. Jag var lite osäker om det var rätt som jag skrev så jag gav mig 50% på skalan. Nu vet jag mer om två- och trepunktsperspektiv och ur man ritar de olika perspektiven. 

Vad är surrealism? Dra gärna en en parallell till någon eller några surrealistiska konstnärer. SKriv och visa vilka kunskaper du har. (Om du har med någon bild av ett surrealistiskt konstverk, glöm inte titel, årtal och konstnär.)
  • Surrealism 
    är typ overkliga saker saker som vi inte brukar se i vardagen. Innan vi arbetade med detta hade jag läst mycket om Salvador Dali, och kände igen några av hans målningar. Surrealism kan lätt beskrivas som drömbilder, och räknas som modern konst m.m. Surrealism skapades på 1920-talet i Frankrike.


Skriv och berätta på vilket sätt din bild är surrealistisk. 
Jag tycker att min blid är surrealistisk eftersom att jag ritade påhittade byggnader och även stora blommor, jag ritade också en trappa som går ner och under under alla husen..
Tolka din surrealistiska bild - skriv vad du tycker att bilden kan ”berätta”. Försök dra paralleller till vår omvärld på något sätt. 
Jag tror att min bild visar två olika sidor av en stad en ljus som är ”god” och den mörka sidan står för de onda. Idén med trappan var att om man är på den ”goda” sidan och gör något ”ont” får man gå ner för trappan och så kommer man till den ”onda” sidan. Sedan kommer aldrig mer tillbaka till den goda sidan. Husen är lite modernare och surrealistiska.

Vad tyckte du om att arbeta på detta? Fördelar? Nackdelar? Skriv och motivera.
Jag tycker om att arbeta med gråskala och perspektiv. Det var både roligt och lite utmanande. Det som var utmanade tycker jag var att komma på nytt och surrealistiskt, det var därför jag gjorde en förbättrad version av min skiss. Men samtidigt var det mycket roligt att måla konstiga/underliga saker. Som några av byggnaderna jag målade. Jag hade velat ha lite mer tid på mig men det var nog det ända som inte var bra.
Mina tre skisser enpunkt-, tvåpunkt- och trepunkts perspektiv.
”The persistence of memory”
Målningen är av Salvador Dali. 
Han målade den år 1931, Målningen kan även kallas för: Droppy klockor.

Min välarbetade teckning, jag gjorde en liknande teckning i från min skiss av tvåpunktsperspektiv. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul om du vill kommentera vårt arbete på bloggen :)