Translate

MAKT

Rosa Parks
Skärmavbild 2013-09-23 kl. 20.20.27
Rosa Louise McCauley Parks (1913-2005) var en afroamerikansk medborgarrättskämpe. Hon var utbildad sömmerska. 
Parks blev känd för att hon 1955 vägrade ge upp sin sittplats i en buss till en vit man, när busschauffören krävde att hon skulle göra det. Den dåvarande lagen föreskrev att svarta skulle lämna sin sittplats för vita. Händelsen utlöste Bussbojkotten i Montgomery som brukar ses som starten för den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen.
Parks tilldelades tilldelades två av USA:s finaste civila utmärkelser: Frihetsmedaljen 1996 och den amerikanska kongressens guldmedlaj 1999. (Källa: Wikipedia)


Pussy Riot

Skärmavbild 2013-09-23 kl. 20.21.20
Pussy Riot är en feministisk rysk punkgrupp, konstnärskollektiv, aktivistgrupp och performancekollektiv. Bandet bestod från början av 11 kvinnliga medlemmar i åldrarna 20-33 år.
De genomför ofta aktioner med spontanspelningar och genom musiken försöker de belysa frågor som yttrandefrihet och jämställdhet, ofta med en tydlig kritik mot Rysslands president Vladimir Putin.
Skärmavbild 2013-09-23 kl. 20.21.07
Fängelsestraff för huliganism
Sommaren 2012 dömdes tre av medlemmarna till två års fängelse för huliganism efter att utan kyrkans medgivande ha genomfört ett regimkritiskt performance framför ett altare i en katedral i Moskva i februari.  
Framträdandet
Domaren menade att de drivits av hat och fientlighet mot troende samt att deras framträdande varit blasfemisk. Spelningen i Frälsarkatedralen var enligt bandet själva ett försök att visa kopplingen mellan Putin och ledarna i den rysk-ortodoxa kyrkan. 

Fallet väckte internationell uppmärksamhet och många kulturarbetare, musiker, konstnärer, såväl ryska som internationella, ställde sig på Pussy Riots sida och menade att åtalet strider mot yttrandefriheten. Några av de som uttalade sitt stöd för Pussy Riot var Paul McCartney, Björk, Madonna och Red Hot Chili Peppers. (Källa: Wikipedia)


Nelson Mandela

Skärmavbild 2013-09-23 kl. 20.21.39
Nelson Rolihlahla Mandela (född 1918 i Mveso i Östra kapprovinsen) är en sydafrikansk advokat, politiker och statsman. Mandela var sydafrikas president mellan 1994-1999. Han var landets förste president som valt i demokratiska val med rösträtt för hela befolkningen. 

Under apartheideran var han en framträdande företrädare för den fredliga kampen mot apartheid, men efter Sharpvillemassakern blev han involverad i den beväpnade motståndsrörelsen. Mandela satt 27 år i fängelse, varav 18 på Robben Island. Han var en viktig symbol för kampen mot apartheidregimen både inom och utanför Sydafrika. (Källa: Wikipedia)


Ai Wei Wei

Skärmavbild 2013-09-23 kl. 20.21.58
Ai Weiwei (Född 1957) i Peking) är en kinesisk konceptkonstnär, skulptör och arkitekt.

Ai Weiwei har drivit flera kampanjer för yttrandefrihet och mot korruption i Kina. Han deltog vid uppsättandet av väggtidningar på "Demokratimuren" i stadsdelen Xidan i västra i Beijing i december 1978 och fördömde det 15-åriga fängelsestraffet 1979 för aktivisten Wei Jingsheng. Efter massakern på Himmelska fridens torg i Beijing i juni 1989, då bosatt i New York, genomförde han en hungerstrejk under åtta dagar i solidaritet med offren.
I oktober 2005 inbjöds Ai Weiwei att blogga på det nyöppnade sina.com.cn. Han skrev under drygt tre år ett stort antal bloggar - illustrerade med mängder av egna fotografier - om sociala problem, med kritik mot regeringspolitik, med tankar om konst och arkitektur samt om egna upplevelser, tills myndigheterna stängde bloggen i juni 2009.
Han engagerade sig bland annat för offren i jordbävningen i Sichuan 2008 och anklagade kinesiska myndigheter för att dölja brister i hanteringen av katastrofen och också för att mörklägga antalet offer, vilket gjort att han greps av polisen vid upprepade tillfällen. (Källa: Wikipedia)

Tankman
Den okände rebellen kallas den okände man som under protesterna på Himmelska fridens torg i Peking den 5 juni 1989blev internationellt känd då han, genom att ensam ställa sig framför en kolonn av stridsvagnar lyckades hindra dessas framfart. 


Den främsta stridsvagnen stannar och försöker sedan svänga förbi mannen, som dock åter går i vägen för den. Efter att stridsvagnen åter stannat klättrar mannen upp på den och tycks prata med dess förare. Han klättrar sedan ner igen och går åter i vägen för stridsvagnen, innan ett par personer går fram till honom och tar honom därifrån. Händelsen filmades och fotograferades och bilderna hamnade snabbt i nyheterna världen över. Den mest spridda bilden togs av den amerikanske fotografen Jeff Widener för Associated Press från sjätte våningen av Beijing Hotel, ungefär 800 m från platsen med ett objektiv med brännvidden 400 mm.

Mycket lite är känt om mannens identitet. Den brittiska tidningen Sunday Express har namngivit honom som Wang Weilin (王维林), en nittonårig kinesisk student, men dessa uppgifter är inte bekräftade. Vad som hände mannen efter händelserna på Himmelska fridens torg är också okänt. Vissa uppgifter gör gällande att han avrättades några veckor efter protesterna. Andra källor gör gällande att han fortfarande är vid liv och gömmer sig i Kinas inland. Vissa källor har också angivit att han sitter fängslad. Det finns även en teori om att Den okände rebellen inte har kommit fram i media eftersom han inte själv vet om sitt internationella erkännande. (Wikipedia)

BANKSY
Banksy.


Ytterligare bilder av Banksy. Vid sökning på google Banksy Jerusalem wall kommer följande bilder upp. Vi pratar om de tre världsreligionerna som finns sida vid sida i Jerusalem. Vi pratar om konflikterna där i ett historiskt perspektiv och vi tittar på Banksys bilder som är gjorda på muren och pratar om vad vi tycker att de visar. 

Bildgoogla Banksy Jerusalem Wall.

JR
Tredje bilden här under. När vi tittar på bilder gjorda på muren i Jerusalem passar vi på att se bilderna som konstnären J.R har gjort. Han arbetar bland annat med att fotografera människor som bor i områden som är utsatta på olika sätt. 

Här är det affischer gjorda av foton på människor med olika religiösa åskådningar -  muslimer, kristna och judar. Bilderna är uppsatta på muren som separerar landområden och folket där. Här visar J.R snarare en känsla av att finnas tillsammans, med likheter och olikheter, sida vid sida.

Streetartartisten och aktivisten JR
JR, född 22 februari 1983, är artistnamnet för en konstnär och fotograf, vars verkliga identitet är okänd för allmänheten. 

JR är framför allt känd för affischering. Han vann TED-priset 2011 på 100 000 USD. (Wikipedia)"Face2face" - Giant art portraits on the Separation wall - Security Fence,
 Jerusalem mars 2012 (www.jr-art.net) .

 "Women Are Heroes", Action in the favela Morro da Providencia,
vue de nuit, 2012. (www.jr-art.net)
"Women Are Heroes in Kibera Slum -
Kenya, januari 2009 (www.jr-art.net).
"JR, a French street artist, uses his camera to show the world its true face. He makes his audacious TED Prize wish: to use art to turn the world inside out. A funny, moving talk about art and who we are. Learn more at insideoutproject.net." http://www.ted.com


KVINNAN MED HANDVÄSKAN


Kopplat till vår diskussion om upphovsrätt. Bilden är från 1985 och föreställer en demonstration som nynazister genomför på torget i centrala Kalmar. 

Bilden nedan är tagen av Hans Runeson. Han var en del av åskådarna och käppte av en bild i samma ögonblick som kvinnan på fotot drämmer sin handväska i huvudet på en av de demonstrerande nynazisterna. 

Bilden vann nomineringen "Årets bild" 1985. Det är viktigt att tillägga i sammanhanget att våld inte är ok, men den här bilden kommunicerar/berättar något. 

I centralt innehåll för bildämnet står det att vi ska arbeta med:
  • Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.  
Vi har lov av Hans Runesson att publicera bilden på bloggen under den period som vi arbetar med den. 
Bilden är beskuren.
Länk till hemsida och bild: www.hansrunesson.seInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul om du vill kommentera vårt arbete på bloggen :)