Translate

torsdag 30 april 2015

År 7 Vietnam

Veckans bild
Foto: Nick Út.


.
Eleverna får i uppgift att fundera på ett ord som står på tavlan: Vietnamkriget.
De skriver i sina loggböcker vad de känner till.  Alla berättar vad de skrivit i sina böcker och vi skriver upp allt på tavlan. Tillsammans finns det massor av kunskaper kring Vietnamkriget  

Vi har en genomgång med bakgrundshistoria kring kriget och pratar om hur det startade och varför. När vi ser bilden är det fyrtio år sedan kriget tog slut. I GP (Göteborgsposten) finns en bild, ett dokumentärt fotografi som skildrar ett ögonblick av detta krigs fasor.

Vi tittar på bilden och pratar om flickan, Kim Phúc nio år,  som syns springande nedför en gata tillsammans med sina syskon efter att deras by blivit anfallen av sydvietnamesiska styrkor.

Vi pratar om fotografen, Nick Út - som tagit fotografiet, om Napalm, om hur många som dog i kriget, om skadestånden som USA fortfarande inte har betalat, om de spår av kriget som människor i Vietnam fortfarande lever med, vi pratar om att USAs president Nixon, menade att fotografiet var manipulerat och vad fotografen Nick Ut svarade när det blev offentliggjort för trettio år sedan: 
"Trots att det har blivit en av de mest minnesvärda bilderna under 1900-talet tvivlade president Nixon på autenticiteten av mitt fotografi fär han såg det i tidningen den  12 juni 1972 (...) 
Bilden för mig, och vilket är odiskutabelt för många andra, kan inte var mer äkta. Fotot var lika autentiskt som Vietnamkriget självt. Skräcken av Vietnamkriget dokumenterat av mig behövde inte vara uppgjort. Den livrädda lilla flickan lever än i dag och har blivit ett vältaligt bevis på autenticiteten av det där fotot. 
Det ögonblicket för 30 år sedan kommer att bli ett som Kim Phúc och jag aldrig glömmer. Det har förändrat båda våra liv."


Hjärngympa - blyertsövningar
Efter diskussionen om fotografiet ovan har vi lite snabba blyertsövningar.
  1. Spiraler på ett papper. Vänd på pappret, byt hand - nya spiraler.
  2. Linje som börjar i papprets ytterkant och följer som en spiralform in mot papprets mitt. Vänd på pappret, byt hand - ny linje.
  3. Illustrera/gestalata ordet ILSKA - inga symboler, ord, bilder - det är blyertspennan som ska visa hur ordet ser ut. 
  4. Illustrera/gestalata ordet GLÄDJE - inga symboler, ord, bilder - det är blyertspennan som ska visa hur ordet ser ut.
  5. Teckna av föremålen som står framför er på era platser - väck ögonen.


Utvärdera
Skriv i din loggbok vad dagens lektion handlade om. Utvärdera orden nedan genom att sätta siffra 1-10 (ett - låg nivå och 10 hög nivå)

Lärorik
Utmanande
Rolig
Arbetsinsats


Ur elevloggböcker


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul om du vill kommentera vårt arbete på bloggen :)