Translate

tisdag 12 juni 2012

Tema makt år 9





Elevreflektion:

"Metod och teknik jag valt och varför 
Den teknik jag har valt är blyerts och min metod är en bild i svartvitt med ljud till. 
Bilden sitter fast på en tavla för att få en bättre känsla av att den inte är bara ett platt papper utan lite mer levande. Det har jag också försökt förstärka genom att jag har ritat även på kanten av tavlan (som du ser på bilden nedan). Jag valde att arbeta med blyerts för att jag tycker att jag fick fram min bild i huvudet, så som jag ville ha det på, på bästa sätt med blyerts. 
Jag ville få fram känslan av det mörka och det ljusa. Motsatser ond och god för att visa att det inte bara finns dålig makt utan man kan också påverka genom ex härskartekniker och makt på ett bra sätt. Till exempel om man vill hjälpa folk till något bra så kan man använda sig av härskartekniker genom att få folk att göra något bra. Och om man vill ta makt över sig själv.
Från början hade jag tänkt att jag skulle ha tre olika bilder i en bildserie. Men jag slog ihop dem istället och bildade en häftig tavla istället.
Beskrivning av vad jag har gjort  
Jag har gjort en tavla av hur jag ser hur makt är. Jag vill visa hur maktspelet går till mellan det onda och det goda och hur någon gör för att ta makt. Med varje sak jag har gjort i tavlan representerar något med makt. 
Jag har också försökt visa hur man tar över makt, vem som gör det och att någon alltid såras när någon missbrukar makt. Men främst ska min bild och musik representera hur någon ond tar makten.  
Nu ska jag skriva vad de olika sakerna i min bild skulle representera från början. Alla sakerna i min tavla ska representera olika saker, enligt mig. Men alla kan uppfatta olika och det är det som är det roliga med min tavla: 
• Det beteende som gör att vi vill ha mer makt tror jag kommer ända från att vi var djur. Vi kommer ifrån aporna och alla djur har en överlevnadsinstinkt som gör att de är egoistiska och tänker på sig själva när det väl gäller överlevnad. Jag tror att vi också tänker så och därför vill vi ha mer makt för att visa vem det är som är ”högsta hönset”, vem det är som är ”starkast” och vem det är som bestämmer. Därför valde jag att visa detta genom att rita ett lejon eftersom lejonet är djungels konung.
• Jag tror att alla vi människor består av en viss del ”maktenergi” och en del vill ha mer av det. Det beror nog på hur ens uppväxt har varit, hur ens omgivning är hur mycket man har i dagsläget och om man vill ha mer eller om man nöjer sig med det man har. 
Alla har lika mycket makt när man föds. För att få mer så måste man alltså ta ”maktenergi” ifrån någon annan för att få mer. För att göra det tror jag att man måste såra den personen man tar det från. För ingen vill väl egentligen inte få mindre, eller? Den som gör det kanske söker efter mer uppmärksamhet eller har mindre än alla andra efter att någon tagit av han/hon. 
Men varifrån kommer denna ”onda cirkel”? Vem var det som började att ta från någon annan? Varför nöjer sig inte alla med att ha det de föddes med? Jag tror att det handlar om att folk är egoistiska och en del vill visa att de syns och hörs. Då kanske det var en som började med att han/hon ville vara annorlunda och därför har denna ”cirkel” fortsatt än idag. Men om en person inte såras så är det inte maktmissbruk utan det är positiv makt. Det är alltså den person som blir utsatt som bestämmer om det är positiv makt eller maktmissbruk. 
Hur ser då ”Maktenergin” ut? Jag tror att den är nästan lite ond och mörk eftersom oftast när man pratar om makt så tänker man på maktmissbruk. Det är inte lika vanligt att det är positiv makt utan det är oftast maktmissbruk. Så tänker jag i alla fall. Direkt när jag hör makt så tänker jag på ondska. (Men varifrån kommer ondska? Det jag vet är i alla fall att man inte föds ond. Det tror jag också är en viss mängd som man föds med och man kan sedan utveckla det till ondska. Alla har en tendens att bli onda) Därför är ”maktenergin” i min bild mörkt, blixtar, regn, moln, grått, svart och allt man kan tänka sig när man tänker mörker.
• Handen i bilden ska visa hur en person försöker greppa tag i ”maktenergin” alltså ta det från någon annan.
• I min tavla har jag också en person som är sårad som gråter så att det bildas ett helt hav under och en sol. Detta ska visa det goda sidan. Den som blir sårad är den goda och makt leder oftast till maktmissbruk. Så tänker jag i alla fall.
• Trädet i bilden ska visa att det finns olika sorter makt. Makt är inte bara maktmissbruk. Makt finns överallt i relationer, i en klass, i naturen, bland olika religioner, olika ålder, bland olika länder m.m. Det ska visa att det finns både bra och dålig. 
De ljusa grenarna är de bra och ju mörkare de blir desto sämre är makten. Fast de är ju inte sämre för alla. Det är ju sämre för dem som blir sårade men för den som sårar kan det ju blir bättre. Den personen kan få högre status, må bättre, få bättre självförtroende och självkänsla m.m. (Detta vill folk få för att alla vill må så bra som möjligt.) Genom att såra så menar jag inte bara att få personen att gråta utan också att såra utan att det märks. Det kan kännas i hjärtat på personen som tillexempel när någon person blir kränkt i skolan genom att folk säger fula ord. Personen kanske inte visar det, men egentligen tog det kanske riktigt hårt inombords.
• En halva av bilden är lite mörkare och den andra halvan är lite ljusare. Det visar maktkampen mellan det onda och det goda.
Lite tankar om tavlan 
Men det ”jobbiga” med min tavla är att varje gång jag kollar på den nu efter så kommer jag på nya saker som den representerar. Det beror nog på vilket humör man är på vad man har tänkt på under dagen och hur man känner sig.  
Alla tolkar bilder olika och det är det roliga med min bild - alla får en egen uppfattning och även jag skiftar i mina tankar nu efteråt. Jag hade en grundtanke i mitt huvud innan och nu efter får jag ännu mer tankar. Bilden är inte så uppenbar man kan spinna vidare och reflektera och analysera hur mycket som helst. Det finns inget stopp och det är svårt att veta när man ska sluta skriva.
Varför jag gjorde detta projekt 
Jag valde att göra detta projekt för att visa att det finns alltid en positiv och en negativ sida. Positiv och negativ makt. Bra makt och maktmissbruk. 
Både i makt och i hela livet består av både positiva och negativa saker det viktigaste är att man ska kunna se förbi det negativ och alltid fokusera på det positiva. Som tillexempel efter krig blir det fred, tillslut. Efter regn kommer solsken, efter dag kommer natt och efter vinter kommer vår. Man ska alltid se saker från den ljusa sidan och inte deppa ner sig för mycket på det negativa. 
Lite mer funderingar 
När jag tänker på maktmissbruk så tänker jag på personer som har försökt ta över ett land och även en hel världsdel. Som till exempel Hitler - han försökte ta över för att få mer makt. Han sårade personer på vägen. Många blev skadade, många dog och många blev skadade för livet både fysiskt och mentalt. I min bild hade Hitler varit lejonet som vill ta makt. Men bara för att ex Hitler är hård utåt så kanske det är han som egentligen är en mus. Det är oftast dem som visar ett hårt yttre som har ett mjuk inre.
Makt handlar nog också om att man vill ha bättre självförtroende för att själv må bättre. Man kan till exempel få bättre självförtroende av att göra något bra då har man tagit över en del av den bit av sig själv som tvivlar och inte trodde att man skulle klara det. Tillexempel om jag klarar en viss tid inom simning så får jag bättre självförtroende och får mer plus i hjärnan och mindre minus då har jag tagit kontroll över mig själv och visat att jag kunde för min dåliga minus sida som tvivlar. Då har jag bättre självförtroende och har tagit makt över mig själv. På detta sättet kan makt vara bra. Men om det hade varit tvärtom att jag hade missat tiden så hade det varit dålig makt.
Musik - till min tavla 
Musiken till som jag har gjort börjar med lejonvrål som visar det jag skrev om tidigare med djungelns konung. Sedan kommer klassiskt pianomusik som visar den goda sidan. Efter det kommer lite mer vrål musik och lite hårdare som visar den onda sidan alltså maktmissbruket och den dåliga makten. Sedan alternerar det mellan den klassiska och den hårda musiken. För att visa maktkampen när någon person vill ta över makten, ta ”maktenergi”. Sedan vinner den onda sidan. Efter det får man höra hur den sårade personen mår och känner sig.
Barnet man hör i slutet ska visa hur någon som blir sårad känner sig, men också det jag skrev om längre upp om maktenergi, att man föds med en viss mängd och därför hör man ett barn som gråter."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul om du vill kommentera vårt arbete på bloggen :)