Translate

lördag 5 oktober 2013

År 9 Collage eget tema

År 9
Arbetsområdet började med att vi tillsammans tittade på skulpturer från olika tider och av olika skulptörer. (Se nedan.)

Eleverna fick sedan som uppgift att undersöka begreppen abstrakt och organiskt inom konst- och skulpturområdet. Eleverna tog hjälp av sina datorer för att söka bilder. Vi diskuterade vad man kan uttrycka med dessa former.

De skulle efter det skapa en abstrakt eller organisk skulptur i lera med vilken de skulle berätta något, valfritt tema. (Se elevernas skulpturer nedan.) 

Utifrån tankarna de hade med sina skulpturer fick de i uppgift att visa samma tankar med en tvådimensionell bild i papperscollage, digital bild eller eget förslag. 

Reflektionerna kring bilderna kommer inom kort. (Bilden nedan är redigerade på BeFunky.com.)

Ur elevreflektion bilden ovan

"Min bild föreställer människor med lägre status än vi vad vi ”vanliga” människor har. I förgrunden ser man först och främst barn, en kvinna och en bebis som tigger och bor på gatan. I mellangrunden ser man en militär och en far som antagligen inte får se sina barn, är för långt bort för att se dom eller så har dom blivit mördade/kidnappade. Sedan en familjs hus som har blivit bombat och familjen var tvungna att bo på gatan eller fly till ett annat land för att skaffa ett bättre liv men dom hamnade antagligen på gatan där också. I min bakgrund ser man natur, mörka moln och solen som tränger igenom och lyser upp det mörka. 

Kopplingen mellan skulpturen och collaget är att båda föreställer människor som har det svårt och tyvärr är det många i världen som har det så. Jag vill visa att alla inte har en villa, mat, lyxiga bilar osv. Det som min skulptur ska föreställa är en tant som är sårad, fattig, hemlös, sjuk och vilsen. Hon är i ett främmande land där hon hoppas på att få ett bättre liv, men ingen bryr sig, ingen märker henne. Hon smälter in i mängden av alla tiggare som ingen ser skillnad på längre.

Det jag vill berätta med min skulptur är att man ska inte döma folk för vad dom är utan för hur dom är. Denna kvinnan har haft det svårt i sitt hemland, hennes hem har bombats sönder, hennes man har dött och där sitter hon på gatan med två små barn som ensamstående mamma i ett land där inte många lägger märke till henne.

Med mina arbeten vill jag förklara att man inte ska döma folk efter deras tillgångar. Sådana människor ska man ge samma chans som man ger till en ”vanlig” människa. Dom kanske uppskattar den mer och gör något vettigt istället för att tillexempel snacka skit, vända ryggen när du behöver något eller bara höra av sig när dom behöver något."

Elevernas skulpturer
Klicka på bilderna för att se dem i större format.









Vi tittade på verk av bland annat dessa skulptörer 

2 kommentarer:

Kul om du vill kommentera vårt arbete på bloggen :)