Translate

tisdag 19 augusti 2014

Vik en svala - origami


Origami (från det japanska ordet oru - vika, och kami - papper) är konsten att vika papper till tredimensionella objekt.

Konsten att vika papper kom till Japan och Kina omkring 600 enligt vår tideräkning. Under EDO-perioden (1603-1867) ökade papperstillverkningen i Japan och papper blev mer tillgängligt. I samband med det blev origami en hobby för flertalet.
Den äldst bevarade handboken i pappersvikning är Hiden Senbazuru Orikata (De tusen origami-tranornas hemlighet) från 1797.
Fram till för några decennier sedan var origami huvudsakligen en tradition som fördes vidare muntligen, från föräldrar till barn. Antalet modeller som kunde hållas i minnet var begränsade och ganska enkla.

Under de senaste årtiondena, sedan 1960-talet, har en gemensam beskrivning av metoderna att vika papperet växt fram, och antalet publikationer av beskrivningar, även kallat Diagram, har exploderat sedan 1980-talet. Numera hålls årliga konvent i många länder, bland annat Japan, USA och Storbritannien. De allra bästa artisterna, som designar nya modeller, kan försörja sig som origami-konstnärer, till exempel amerikanen Robert J. Lang och japanen Akira Yoshizawa.
Vanligtvis utgår man från ett kvadratiskt ark som är färgat eller mönstrat, på ena eller båda sidorna. Ofta används det traditionella japanska papperet washi till origami.Washi används även till skjutdörrar, solfjädrar, måleri, tryck och att skriva på. Man kan dock använda vilket papper som helst, med varierande resultat. (Wikipedia.)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kul om du vill kommentera vårt arbete på bloggen :)