Translate

måndag 30 september 2013

Tema MAKT REVOLT

Om att göra uppror mot makten











Rosa Parks

Skärmavbild 2013-09-23 kl. 20.20.27
Rosa Louise McCauley Parks (1913-2005) var en afroamerikansk medborgarrättskämpe. Hon var utbildad sömmerska. 
Parks blev känd för att hon 1955 vägrade ge upp sin sittplats i en buss till en vit man, när busschauffören krävde att hon skulle göra det. Den dåvarande lagen föreskrev att svarta skulle lämna sin sittplats för vita. Händelsen utlöste Bussbojkotten i Montgomery som brukar ses som starten för den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen.
Parks tilldelades tilldelades två av USA:s finaste civila utmärkelser: Frihetsmedaljen 1996 och den amerikanska kongressens guldmedlaj 1999. (Källa: Wikipedia)


Pussy Riot

Skärmavbild 2013-09-23 kl. 20.21.20
Pussy Riot är en feministisk rysk punkgrupp, konstnärskollektiv, aktivistgrupp och performancekollektiv. Bandet bestod från början av 11 kvinnliga medlemmar i åldrarna 20-33 år.
De genomför ofta aktioner med spontanspelningar och genom musiken försöker de belysa frågor som yttrandefrihet och jämställdhet, ofta med en tydlig kritik mot Rysslands president Vladimir Putin.
Skärmavbild 2013-09-23 kl. 20.21.07
Fängelsestraff för huliganism
Sommaren 2012 dömdes tre av medlemmarna till två års fängelse för huliganism efter att utan kyrkans medgivande ha genomfört ett regimkritiskt performance framför ett altare i en katedral i Moskva i februari.  
Framträdandet
Domaren menade att de drivits av hat och fientlighet mot troende samt att deras framträdande varit blasfemisk. Spelningen i Frälsarkatedralen var enligt bandet själva ett försök att visa kopplingen mellan Putin och ledarna i den rysk-ortodoxa kyrkan. 


Fallet väckte internationell uppmärksamhet och många kulturarbetare, musiker, konstnärer, såväl ryska som internationella, ställde sig på Pussy Riots sida och menade att åtalet strider mot yttrandefriheten. Några av de som uttalade sitt stöd för Pussy Riot var Paul McCartney, Björk, Madonna och Red Hot Chili Peppers. (Källa: Wikipedia)


Nelson Mandela

Skärmavbild 2013-09-23 kl. 20.21.39
Nelson Rolihlahla Mandela (född 1918 i Mveso i Östra kapprovinsen) är en sydafrikansk advokat, politiker och statsman. Mandela var sydafrikas president mellan 1994-1999. Han var landets förste president som valt i demokratiska val med rösträtt för hela befolkningen. 


Under apartheideran var han en framträdande företrädare för den fredliga kampen mot apartheid, men efter Sharpvillemassakern blev han involverad i den beväpnade motståndsrörelsen. Mandela satt 27 år i fängelse, varav 18 på Robben Island. Han var en viktig symbol för kampen mot apartheidregimen både inom och utanför Sydafrika. (Källa: Wikipedia)


Ai Wei Wei

Skärmavbild 2013-09-23 kl. 20.21.58
Ai Weiwei (Född 1957) i Peking) är en kinesisk konceptkonstnär, skulptör och arkitekt.

Ai Weiwei har drivit flera kampanjer för yttrandefrihet och mot korruption i Kina. Han deltog vid uppsättandet av väggtidningar på "Demokratimuren" i stadsdelen Xidan i västra i Beijing i december 1978 och fördömde det 15-åriga fängelsestraffet 1979 för aktivisten Wei Jingsheng. Efter massakern på Himmelska fridens torg i Beijing i juni 1989, då bosatt i New York, genomförde han en hungerstrejk under åtta dagar i solidaritet med offren.
I oktober 2005 inbjöds Ai Weiwei att blogga på det nyöppnade sina.com.cn. Han skrev under drygt tre år ett stort antal bloggar - illustrerade med mängder av egna fotografier - om sociala problem, med kritik mot regeringspolitik, med tankar om konst och arkitektur samt om egna upplevelser, tills myndigheterna stängde bloggen i juni 2009.
Han engagerade sig bland annat för offren i jordbävningen i Sichuan 2008 och anklagade kinesiska myndigheter för att dölja brister i hanteringen av katastrofen och också för att mörklägga antalet offer, vilket gjort att han greps av polisen vid upprepade tillfällen. (Källa: Wikipedia)




Den okände rebellen kallas den okände man som under protesterna på Himmelska fridens torg i Peking den 5 juni 1989blev internationellt känd då han, genom att ensam ställa sig framför en kolonn av stridsvagnar lyckades hindra dessas framfart. Den främsta stridsvagnen stannar och försöker sedan svänga förbi mannen, som dock åter går i vägen för den. Efter att stridsvagnen åter stannat klättrar mannen upp på den och tycks prata med dess förare. Han klättrar sedan ner igen och går åter i vägen för stridsvagnen, innan ett par personer går fram till honom och tar honom därifrån. Händelsen filmades och fotograferades och bilderna hamnade snabbt i nyheterna världen över. Den mest spridda bilden togs av den amerikanske fotografen Jeff Widener för Associated Press från sjätte våningen av Beijing Hotel, ungefär 800 m från platsen med ett objektiv med brännvidden 400 mm.

Mycket lite är känt om mannens identitet. Den brittiska tidningen Sunday Express har namngivit honom som Wang Weilin (王维林), en nittonårig kinesisk student, men dessa uppgifter är inte bekräftade. Vad som hände mannen efter händelserna på Himmelska fridens torg är också okänt. Vissa uppgifter gör gällande att han avrättades några veckor efter protesterna. Andra källor gör gällande att han fortfarande är vid liv och gömmer sig i Kinas inland. Vissa källor har också angivit att han sitter fängslad. Det finns även en teori om att Den okände rebellen inte har kommit fram i media eftersom han inte själv vet om sitt internationella erkännande. (Wikipedia)

Tema MAKT bedömning arbetsprocess


I elevernas loggböcker klistrar jag in denna matris med bedömningskriterier på arbetsprocessen. 

Vi går igenom matrisen tillsammans. Det är ett sätt att synliggöra hur arbetsprocessen kan se ut och bidrar till underlag i elevernas reflektion kring hur de jobbar.


Kriterierna i matrisen är framtagna av Lars Lindström och beskrivs närmare bland annat i boken Pedagogisk bedömning (2011) Lindström, L., Lindberg, V. & Pettersson, A. Stockholms universitets förlag.

(Lars Lindström är professor i pedagogik med särskild inriktning mot praktisk-estetiska ämnen vid Stockholms universitet.)

Tema MAKT Uppgift Collage

Du ska nu göra ett collage på temat MAKT    
Förslag på format: A3 

Din uppgift är att undersöka och tolka begreppet Makt. Dina tankar kring begreppet ska du sedan redovisa i en collageuppgift. 

Ta hjälp av internet för att leta efter förebilder, inspiration mm. Googla på ”makt”, vad står det om makt? Vilka bilder hittar du. Sök även på engelska ordet ”power”. Titta här i bloggen och läs om det vi gått igenom tidigare,

Materialförslag
  • Tidningar 
  • Papper i olika färger och olika struktur
  • Silkespapper, akvarellpapper
  • Bokmärken
  • EGNA FÖRSLAG/MATERIAL VÄLKOMNAS
  • Limstift
  • Tuschpennor, akvarellpennor, akvarellfärger, akrylfärg, lack.

Vill någon arbeta med digital bild har jag ett förslag. Kom gärna med egna förslag om hur du vill lösa uppgiften.

Bildkomposition
  • I arbetet med collaget ska du visa att du arbetar medvetet med bildkompositionen.
  • Visa att du kan göra medvetna val när det gäller motiv, former och färger. 
  • Tänk också på att arbeta med förgrund, mellangrund, bakgrund.
Några förslag på bildkonstnärer som arbetat med collage/blandteknik

Redovisning
  • Du ska kunna redovisa dina tankar kring din bild - vad du vill kommunicera med din bild och kunna utförligt besvara frågan På vilket sätt handlar din bild om Makt?
  • Du ska också kunna reflektera kring kvalitén i din bild och ditt arbetssätt. 
  • Du ska även vara förberedd på att ge kamratrespons på ett konstruktivt sätt.

Varför ska vi göra detta? Vad står det i kursplanen för Bild?

BILDFRAMSTÄLLNING
Vi ska arbeta med 
  • att återanvända bilder,
  • att framställa berättande och informativa bilder
  • presentation av eget bildskapande.
BILDANALYS
Vi ska arbeta med bilder som behandlar frågor som identitet, etnicitet och maktrelationer.

Tema MAKT Analysmodell & Härskartekniker

Utifrån det vi diskuterat kring MAKT tittar vi på följande analysmodell för att försöka att reflektera djupare.



Vi ser en film som handlar om härskartekniker på gruppnivå - ur ungdomsperspektiv. Eleverna skriver de olika härskarteknikerna ur filmen i sina loggböcker.



Härskarteknikerna i filmen är

  1. Förlöjliga
  2. Osynliggörnade
  3. Dubbelbestraffning
  4. Objektifiering
  5. Påförande av skuld och skam
  6. Undanhållande av information
  7. Våld och hot om våld
Motstrategierna i filmen är
  1. Säg vad som händer.
  2. Säg hur det känns.
  3. Säg vad du vill att de ska göra i stället.

Eleverna får i sina loggböcker reflektera över vad de känner igen i filmen och om det är något de inte håller med om. 


Vi pratar om filmen och om att härskartekniker kan ske på alla nivåer i analysmodellen.

År 8 Tema MAKT Lektion 1

Eleverna får i uppgift att skriva i sina loggböcker vad de kommer att tänka på när de hör ordet MAKT. De sitter sedan i mindre grupper och gör en tankekarta över vilka tankar som dykt upp i gruppen. 

Efter det gör vi tillsammans i klassen en stor tankekarta på white board tavlan och diskuterar kring ordet MAKT. Här är några exempel på det vi pratade om:



8c Läs texten :)


       Regler om att vara människa

  1. Du kommer att få en kropp
    Du kan gilla din kropp eller ogilla den, men den kommer att vara din under hela tiden du är här.

  2. Du kommer att få lektioner och lära dig läxor.
    Du deltar på heltid i en skola som kallas Livet. Varje dag i skolan får du nya lektioner med chansen att lära dig många nya saker. Du kan välja att tycka om dina studier eller tycka att de är onödiga och dumma.

  3. Det finns inga misstag, bara lektioner.
    Att växa är en process av experimenterande. Misslyckade experiment är lika värdefulla som de som lyckas.

  4. En lektion blir upprepad tills den är avklarad.
    Lektioner och läxor kommer att uppenbara sig i olika former tills den dag du lär dig vad du ska av dem. När du lärt dig en läxa kan du gå vidare till nästa.

  5. Lektioner och läxor tar aldrig slut.
    Det finns ingen del av livet som inte innehåller lektioner. Så länge du lever finns det läxor att lära sig.

  6. Där är inte bättre än här.
    När där har blivit här kommer du bara att se ett nytt där som verkar bättre än här vilket ju är ditt förra där.

  7. Andra är dina avspeglingar.
    Du kan inte älska eller tycka illa om någon annan om det inte reflekterar någonting du älskar eller tycker illa om hos dig själv.

  8. Vad du gör med ditt liv är upp till dig.
    Inom dig har du redskap och resurser för att skapa ett meningsfullt liv. Du kan använda dina resurser som du själv vill.

  9. Dina svar får du inifrån.
    Svaret på livets frågor finns inombords. Allt du behöver göra är att titta, lyssna och känna tillit.
10. Du kommer sannolikt att glömma dessa regler. 


lördag 28 september 2013

År 9 Graffiti

År 9
Niorna har jobbat med Graffiti i lärcirklar från lärverktyget "På riktigt".  Eleverna följer en bana som handlar om Graffiti på olika sätt. Eleverna lär sig om Graffiti, ser filmer, svarar på frågor och arbetar med egna bilder inspirerade från det de sett. 

Så här ser lärcirklarna ut i "På riktigt" (pedagogiskt lärverktyg on line).

Nedan följer några redigerade foton av elevernas bilder. Fotona är redigerade i TANGLED FX och REPIXTexterna är utdrag ur elevernas reflektioner i arbetsområdet. 

Frågeställningen är: Vad är Graffiti, är det konst eller klotter? Eleverna har sett på filmsnuttar, läst texter och intervjuer som ger argument både för och emot. 

Texterna hör inte ihop med den bild som är i direkt anknytning.

Elevreflektion
"Konst kan se olika ut i allas ögon det som är snyggt i den enas ögon ser dåligt ut i den andras. Så kost och klotter är typ samma. Det är snyggt med graffiti det borde finnas mer."

Lärarkommentar på texten ovan
"Tack för dina tankar. Du kommer i på tycke och "smak" i ditt svar. Helt riktigt blir det svårt att hitta argument som är för eller emot då. Tycker du att det ska vara helt fritt och lagligt? Fler lagliga väggar? Ska någon forma vara olagligt enligt din åsikt?//Linda :)"

Elevreflektion
"Graffiti är alltid konst enligt mig. Konst handlar om att uttrycka sig oavsett vart man målar, eller hur man målar, så man vill uttrycka sig på något sätt. Dock så handlar det om laglig eller olaglig konst ibland.

Jag förstår att folk som får sina hus eller sin egendom målad med graffiti blir upprörda, det hade jag också blivit. Och om någon hade frågat mig hade jag nog kallat det klotter, men för mig är det också på ett sätt konst också.

Jag tycker att man skulle kunna få måla med graffiti i tunnlar. Hur kul är det med en grå, mörk tunnel egentligen? Då blir den uppiggad utan att kommunen behöver betala någon, då kan man bara låta konstnärer/ungdomar mm måla. Det ser man inte uppifrån gatan eller vägen så det förstör inte utseendet på staden som vissa personer tycker.

Dock finns det alltid en risk med att skriva och måla opassande saker. Det finns ju också en risk att folks börjar klottra på annat som tex närliggande hus. Det finns alltid personer som kommer att förstöra, vilket är tråkigt, men jag tycker inte att det ska behöva drabba alla andra. Dock behöver man nog komma på ett sätt för dom som verkligen är seriösa med graffiti ska kunna uttrycka sig."

Lärarkommentar på texten ovan
"Tack för dina tankar. Utförlig reflektion med argument både för och emot, egna åsikter och ställningstagande. Hur skulle vi kunna komma överens om vad som är fult/fint? Går det? Ska det finnas fler lagliga väggar? Vad tänker du om det? Vad kan graffiti berätta om vår tid? //Linda :)"

Elevens svar 
"Jag tror att vi aldrig kommer komma överens om vad som är fina och fult. Allt ser olika ut i olika personers ögon. T ex Mona-Lisa som är ett av världens mest berömda konstverk älskas av många, men samtidigt finns det personer som tycker att den är jätteful. Samma sak med graffiti, vissa tycker att det är fint och att det livar upp, vissa tycker att det är fult och att det förstör samhället runt omkring. 

Det finns en graffitivägg i Norrköping som är laglig att måla på. Sen finns det en stor i Brügge i Belgien. Det finns säker mer på fler ställen i världen. Jag tycker att det är bra att det finne lagliga väggar. Då kan man gå dit och få måla/skriva ut sina känslor utan att förstöra något annat. 

Vissa använde som argument att graffitimålandet kommer att öka, då även den kriminella. Det kan mycket väl vara så men jag tror inte riktigt på det. Det klart att det alltid kommer att finnas folk som förstör och tar det steget för långt, vilket är tråkigt, men jag tycker inte att man ska straffa dom som gör det lagligt och på rätt sätt. Graffiti är trots allt en konst och att måla tavlor, göra skulpturer mm är helt okej, varför ska då inte graffiti också få vara det?

Jag tror att med graffitin kan man se hur konsten utvecklas. Förr i tiden känns det som att allt skulle vara på ett speciellt sätt men med graffitin kan du måla hur du vill. Du kan måla eller du kan skriva. Det är ett lätt sätt att uttrycka sig på vilket är viktigt för många att få göra."

Elevreflektion
"För mig är graffiti konst när det är meningen/lagligt att måla graffiti. Graffiti för mig är klotter när man har målat det olagligt. Jag vet att vissa tycker att graffiti är klotter och att man absolut inte ska få måla det, och jag förstår hur de tänker. De tycker att man lägger alldeles för mycket pengar på att sanera och det kanske inte är jättefint med graffiti på alla hus. 

Sedan finns det personer som tycker det är bra och fint med klotter och det kan jag också förstå, för det är riktigt coolt och snyggt med graffiti på vissa ställen.

Jag tycker att graffiti är fint beroende på vart det är. Jag tycker att det är bra att det finns folk som målar graffiti för att det är riktig snyggt men jag tycker att man ska ta hänsyn och verkligen kolla upp vart man får måla och inte."

Elevreflektion
"Jag tycker att graffiti är konst när det är något bra gjort/snyggt häftigt gjort. Klotter när det ser ut som en 3 åring har gjort eller när någon bara skrivit något fult ord. Det blir klotter när det är något onödigt fult enligt mig."





















torsdag 26 september 2013

År 8 Reklam

Lektion 1

Terminens uppgifter i bild börjar med att vi arbetar med reklam. Vi börjar med att prata om målgrupp och olika reklammetoder. 

Eleverna väljer någon reklambild utifrån intresse och får i uppgift att identifiera målgruppen och vilken reklammetod det är. De motiverar sina svar och förklarar hur de kommit fram till sina svar.



Vi diskuterar även begreppen: sändare -> meddelande -> mottagare

Lektion 2

Vi arbetar denna lektion med stötande reklam genom att undersöka rekamombudmannens sida med anmälda reklamer (både fällda och friade). 

Eleverna får följande uppgifter att besvara:

1. Vad är sexistisk reklam? Skriv och förklara med egna ord. (Använd datorn, fråga, diskutera)
2. Bildgoogla, leta upp ett exempel på sexistisk reklam. Kopiera bilden och lägg in den i ditt dokument. Förklara varför den bild du valt skulle vara sexistisk. Vad i just denna bild? Skriv vad du tycker under din inlagda bild.
Det går att anmäla reklam som anses stötande på olika sätt hos RO - Reklamombudsmannen. Gå till adressen: www.reklamombudsmannen.org
  1. Vilka prövningsgrunder för anmälan av reklam har de? (Klicka på fliken ”Anmäl reklam”)
  2. Vilken reklam prövas?
  3. Vilka anmälningar prövas inte?
  • Klicka på fliken ”Uttalanden”. 
  • Titta på något av de exempel som finns med bild/film som blivit FÄLLD. 
  • Läs varför reklamen blev anmäld.
  • Lägg in en bild av det exempel du tittat på. Sammanfatta kort det uttalande BO gjort. Varför blev reklamen fälld? Vad var deras motivering?

  • Titta på något av de exempel som finns med bild/film som blivit FRIAD. 
  • Läs varför reklamen blev anmäld. 
  • Lägg in en bild av det exempel du tittat på. Sammanfatta kort det uttalande BO gjort. Varför blev reklamen friad?
Reflektera över
Varför tror du att ”Reklamombudsmannen” finns? Fundera i ett vidare perspektiv än ”För att stoppa sexistisk reklam”.
Fundera till exempel på hur och vad sexistisk reklam  eventuellt kan påverka. Vad tror du? Skriv din reflektion kring detta.
Lektion 3
Vi arbetar vidare med reklam och undersöker några ord vi kommer att återkomma till under terminen.
Uppgift
Leta upp en reklambild som är schabloniserande*Kopiera klistra in din valda bild i ett pagesdokument.
Schabloniserande reklam är könsdiskriminerande eftersom den förstärker en gammaldags syn på könsrollerna. Till exempel framställs kvinnor som känsliga, mjuka och sysselsatta med sitt eget utseende medan män framställs fysiskt aktiva varelser utan något djupare känsloliv. Det kan gälla att sälja diskmaskiner, kläder eller leksaksbjörnar.


Besvara frågorna nedan
  1. Vad är det reklam för?
  2. Vem är ”avsändare”?
  3. Vem/vilka är tänkta som ”mottagare”?
  4. Förklara varför du anser att denna bild är schabloniserande.
Googla betydelsen av följande begrepp:
  • Ideal
  • Skönhetsideal
  • Sexism
  • Könsroller
  • Könsdiskriminering
  • Jämställdhet
  • Jämlikhet
  • Genus
  • Normer