Inventering av innehållet i våra hjärnor
Vi börjar med att associera fritt till ordet Makt. Eleverna skriver i sina loggböcker och har inte bekantat sig med begreppet (i egen bilduppgift) innan. Instruktionerna är att skriva så fritt som möjligt - att skriva precis det som finns i tanken.
Gruppdiskussion
Efter det sitter eleverna i grupper om ca 5 st, där de tillsammans diskuterar vad de kom fram till i sina loggböcker. De gör en gemensam tankekarta i varje grupp.Detta brukar vi göra på en lektion - ca 50 minuter.
Analys/återkoppling
Nästa lektion visar jag upp en modell som utarbetats utifrån elevernas diskussioner.Skifta perspektiv?
Vi pratar om makt ur olika perspektiv, bland annat:
- historiskt perspektiv
- geografiskt perspektiv
- kulturellt perspektiv
- genusperspektiv
Film om härskartekniker
Vi ser tillsammans filmen "Vad fick du luft i från" en film om härskartekniker. Vi pratar om dessa och diskuterar om de kan finnas på alla nivåer i modellen ovan och om de finns i de olika perspektiv vi pratat om.
Bild från GR-utbildning.
|
Se idéer växa fram, ta form och ändra riktning
Lektionen efter börjar eleven spåna på sina idéer. De gör en tankekarta, skissar upp och/eller skriver ner hur de tänker. De söker bilder och förlagor till sina bilder på sina datorer. Jag går runt och diskuterar och försöker få en bild av vad/hur de vill gestalta sina bilder.Respons
Jag läser igenom deras idéer och lämnar någon kort respons till lektionen efter. Då sätter själva bildundersökningen igång. Eleverna skissar, undersöker, diskuterar och hämtar inspiration från bilder på Internet.Loggbok/portfolio
Allt finns samlat i elevens loggbok samt i deras egen mapp. Alla skisser samlas och redovisas som en del i det undersökande arbetssättet. Det gör det lättare för mig att följa deras arbetsprocess.Presentation/reflektion
I samband med presentation, inlämning av uppgiften gör eleven en reflektion kring sina bild, skriftligt, muntligt, ljudfil/inspelning eller annat förslag.
Ur elevreflektion:
Min surrealistiska bild handlar om en tjej som har mycket pengar, vackert utseende och högt socialt status. Hon skapar små kloner av sig själv, som inte har någon mun, och därför inte uttrycka en åsikt eller säga till om något. Dom vet inget annat än att följa sin ledare, så det är det dom gör. Ibland blir det fel i maskinen som skapar klonerna, och det kommer ut misslyckade eller alldeles för svaga personer. Dom används till möbler istället för att bli ”hov” till tjejen.
Jag vill att min bild ska presentera hur det kan se ut i t.ex skolan, där personen med högst status formar alla andra personer runt om att bli som små kopior av dom. Dom gör som den populära säger, klär sig likadant och tycker likadant.
För mig känns makt som status och pengar. Har man det är man en maktfull person. Även om det är en populär tjej i skolan, ett rikt företag eller en regering.
Fler exempel:
Arbeta vidare
Elever kan även välja att utveckla sin idé vidare genom att till exempel arbeta med fotografi. Här är ett elevexempel från tidigare termin:
Madeleine Johansson 8D. Vidareutveckling av uppgiften Surrealistisk bild med maktperspektiv. Fotouppgift/bildredigering.
|
Om surrealism
Under arbetets gång har vi arbetat med Surrealismen och tittat på två surrealistiska konstnärer, René Magritte och Salvador Dalí.
Om att skapa djup i bild
Vi har även pratat om och arbetat med olika sätt att skapa djup i bild. Vi har testat och skissat en-, två- och trepunktsperspektiv. Vi har gått igenom hur djup kan bli tydligt i en stillebenbild.
Eleverna väljer själva om de vill utgå från någon perspektivmodell när de tecknar - men på något sätt ska eleverna var uppmärksamma på hur de kan skapa djup i sina egna bilder.
Bedömning
Jag pratar om kunskapskriterierna och vad som bedöms i arbetsområdet.
Elevexempel
Vi tittar tillsammans på elevexempel på bloggen här och läser några reflektioner för att se något exempel på hur det kan se ut.
"Kan jag göra så här i stället?"
Egna förslag, tankar, idéer?
- Absolut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kul om du vill kommentera vårt arbete på bloggen :)