Translate

fredag 29 augusti 2014

8a fotouppdrag

Dagens fotouppgift 8a. Undersök orden nedan. Redovisa med foto nästa lektion. Titta, tolka och undersök!

Utomhus skiner solen, förutsättningarna är perfekta. Tänk kreativt! Go bananas! #upptäcksresande #undersökningar #bildblogga




Personligt Stilleben - läxa

Hemuppgift till nästa lektion fredag 5 september. Du ska fota ett personligt Stilleben. Sakerna i din bild ska visa/berätta om dig. Det kan vara hobby, saker du gillar/inte gillar, drömmar, åsikter allt du kan tänka dig är möjligt. 

Tänk gärna utanför boxen dvs går det att göra uppgiften helt egen och kreativ? Go bananas här med!

Era foton kan komma att publiceras på bloggen eller på instagram. Ha med det i planen för din bild och tänk på det vi gått igenom angående bilder vi publicerar på internet.



Här är en bild jag tog i bildsalen för att illustrera ordet Stilleben. Inte så kreativt och berättar inte så mycket om mig, men det var det som fanns till hands i bildsalen när jag skulle ta bilden.

tisdag 26 augusti 2014

8d - Planera höstterminen 2014

I dag är första lektionen tillsammans med 8d. Vi har halvklass i ca 70 minuter. Grupperna jobbar fantastiskt bra. Engagerat och undersökande med sin uppgift. Så kul att följa hur bilderna växer fram. Vilken härlig grupp att arbeta med! Kul att ni är tillbaka i bildsalen igen!

Vi startar lektionen med att läsa i loggböckerna. Hur utvärderade vi bildundervisningen i sjuan? Vad fungerade bra och vilka förslag hade vi på förändringar? Vi pratar om önskemål inför höstterminen. Vad skulle vi vilja jobba med?

Vi börjar lektionen med att prata om önskemål inför höstterminen år 8.

Efter detta startar vi upp med en blyertsuppgift. Bildens budskap kommer att vara det centrala i uppgiften. Vad berättar du med din bild? Lite förenklad arbetsbeskrivning:


Tillsammans bestämde vi att bilden skulle ha MAKT som tema. Om någon har en annan idé är det helt ok :) 

När uppgiften är färdig ska ni svara på följande frågor i er loggbok.
  1. Beskriv din bild. Hur ser den ut? Använd orden: förgrund, bakgrund, bildens fokus.
  2. Vad är dina tankar med din bild? Vad vill du berätta? Skriv så mycket du kan.
  3. Vad är du speciellt nöjd med i ditt arbete?
  4. Vad kunde du gjort annorlunda, om du gjort om uppgiften?
  5. Vad lärde du dig med uppgiften?
Under arbetets gång pratar vi vidare om respons på olika sätt. Vad har du lyckats med i bilden och vad kan du utveckla arbeta vidare med? Vi ser även filmen nedan där kamratrespons ges och vi får följa hur arbetet utvecklas utifrån det.


måndag 25 augusti 2014

9a + 9d Planer inför hösttermin 2014

Inför år 9. 
Vi tänker till kring år 8. Vad var bra? Vad kan fungera bättre? Vi tänker på vad vi skulle vilja jobba med i år 9.

Dessutom gör vi en snabb skiss uppgift.
Ta av en sko, välarbetat med gråskala - detaljer och helhet. Hitta en balans.

Olika. Lika. Unika.

onsdag 20 augusti 2014

Etik kring bilder

Om att ta bilder på andra

En sak saknas nedan: Fråga!


Om Creative Commons och Upphovsrätt

tisdag 19 augusti 2014

Vik en svala - origami


Origami (från det japanska ordet oru - vika, och kami - papper) är konsten att vika papper till tredimensionella objekt.

Konsten att vika papper kom till Japan och Kina omkring 600 enligt vår tideräkning. Under EDO-perioden (1603-1867) ökade papperstillverkningen i Japan och papper blev mer tillgängligt. I samband med det blev origami en hobby för flertalet.
Den äldst bevarade handboken i pappersvikning är Hiden Senbazuru Orikata (De tusen origami-tranornas hemlighet) från 1797.
Fram till för några decennier sedan var origami huvudsakligen en tradition som fördes vidare muntligen, från föräldrar till barn. Antalet modeller som kunde hållas i minnet var begränsade och ganska enkla.

Under de senaste årtiondena, sedan 1960-talet, har en gemensam beskrivning av metoderna att vika papperet växt fram, och antalet publikationer av beskrivningar, även kallat Diagram, har exploderat sedan 1980-talet. Numera hålls årliga konvent i många länder, bland annat Japan, USA och Storbritannien. De allra bästa artisterna, som designar nya modeller, kan försörja sig som origami-konstnärer, till exempel amerikanen Robert J. Lang och japanen Akira Yoshizawa.
Vanligtvis utgår man från ett kvadratiskt ark som är färgat eller mönstrat, på ena eller båda sidorna. Ofta används det traditionella japanska papperet washi till origami.Washi används även till skjutdörrar, solfjädrar, måleri, tryck och att skriva på. Man kan dock använda vilket papper som helst, med varierande resultat. (Wikipedia.)