Translate

tisdag 23 april 2013

År 9 Tema Identitet

Niorna är i gång med mängder av olika tankar om vad deras projekt ska handla om. Någon har valt att fotografera sina klasskamrater och ska arbeta med redigering av sina bilder - dessa bilder ska sedan ställas ut/visas på ett mycket speciellt ställe i skolans byggnad. På ett ställe där man sällan tittar. Nu ska den platsen få ett nytt användningsområde. En plats får en ny identitet... Spännande tankar!

Någon har valt att inspireras av Catti Brandelius sätt att arbeta med alter ego - och ska göra en performence/film om identitet. En film som eleven själv velat se när hen gick i sexan, en film om självkänsla och att våga vara den man är. Och om mod.

En annan ska göra en film, där hen målar ett budskap/en tanke på en stor duk och fotar regelbundet under hela arbetsprocessen. Alla bilder sätts sedan ihop till en film där vi som tittar på filmen, får följa budskapet sakta växa fram på duken. Tankar kring självkänsla ingår i projektet.

En elev har valt att fota/dokumentera saker i livet som gör hen lycklig. I sammanhang där eleven hämtar kraft och energi. Dessa bilder kommer att redovisas med film.

En elev utgår från Marilyn Monroe och gör en analys av kvinnoideal då och nu, genom att måla bilder och arbeta med text och bild tillsammans. Vi pratade lite om hur vi ser kvinnor respektive män gestaltas i bilder, reklam, leksaker till barn (läs pojkar och flickor), kläder till ungdomar (läs tjejer och killar). Vi pratade också om Genusfotografens blogg. Kanske kommer tankar kring något av detta att ingå i denna elevs gestaltningsuppgift.

Någon kommer att göra en analys av ungdomskultur och titta på kläder som uttryck. Eleven kommer sedan att arbeta med iscensättande fotografi och själv gestalta de olika klädstilar/ungdomskulturer som analysen bygger på. Dessa foton kommer att redigeras fram till en bild. En sammansmältning av flera delar.

Några kommer att titta på olika uttryck beroende på religion. Vi hade diskussioner om att söka bilder (creative commons) och kanske göra någon sorts analys kring vilka bilder som visas beroende på vad man söker på. Vilka bilder kommer till exempel upp vid sök på en kristen respektive en hinduist?  Dessa elever har tankar på att göra något bildspel kring mångfald av människor genom att be om att få fotografera mängder av människor och redovisa med foton i en film.

En elev vill visa ett intresse som hen ägnar mycket tid till - åka skateboard. Eleven ska filma med GoPro-kamera och arbeta med film i projektet. Eleven vill ha med musik i sin film och har varit i kontakt med musikgruppens musikbolag via mail. Eleven har presenterat projektet och frågat om det är ok att använda en av bandets låtar och väntar nu på svar. I projektet tittat eleven även lite på Graffiti, dess ursprung, historia och uttryck.

De elever som inte ännu har någon egen idé hur de vill genomföra uppdraget, har fått inloggning till lärverktyget "På riktigt" där de följer en bana som handlar om Graffiti. Eleverna lär sig om Graffiti, ser filmer, svarar på fågor och arbetar digitalt och genom att arbeta med egen graffiti. Vi har pratat om att kanske arbeta med ord, text som budskap i stort format och sätta upp dessa budskap på skolans väggar.




fredag 12 april 2013

Tema Identitet år 9

Repetition av förra lektionen

  • Var och en fick skriva vad ni tänkte på när ni hörde ordet identitet.
  • Ni satt i grupper och gjorde en tankekarta om era tankar.
  • Vi gjorde en stor tankekarta med det ni pratat om i grupperna.

Tankar om identitet
Grupp 1

Grupp 2

Vi såg en kort film om identitet producerat av 


Ord ut filmen om identitet som vi såg under lektionen.


Här är ytterligare en film i samma serie. 


Nedan följer några exempel på nutida konstuttryck som vi bland annat tittade på när vi började med temat:

STREET ART


Youtubeklipp om Street Art







Street artisten och aktivisten JR

"Face2face" - Giant art portraits on the Separation wall - Security Fence,
 Jerusalem mars 2012 (www.jr-art.net) .


 "Women Are Heroes", Action in the favela Morro da Providencia,
vue de nuit, 2012. (www.jr-art.net)

"Women Are Heroes in Kibera Slum -
Kenya, januari 2009 (www.jr-art.net).


Se JR prata om sitt engagemang:



"JR, a French street artist, uses his camera to show the world its true face. He makes his audacious TED Prize wish: to use art to turn the world inside out. A funny, moving talk about art and who we are. Learn more at insideoutproject.net." http://www.ted.com


Banksy

Banksy är en anonym brittisk graffiti/streetartist, politisk aktivist, filmare och målare. Hans verk är satiriska och subversiva kombinerade med mörk humor. Bilderna är ofta gjorda i stencil/shablonteknik.

Banksys har bland annat gjort filmen Exit through the Gift shop (2010).

*subversiv verksamhet, omstörtande verksamhet, innebär politisk verksamhet, ofta i det fördolda, med syfte att störta den statliga ordningen.






Verk av Banksy. Första filmen nedan om Banksy går alldeles för fort. Sakta ner så ni hinner se bilderna.




Filmen nedan om Banksy och en av hans bilder på muren i Jerusalem.




BANKSY- bilder


Blu



GRAFFITI




PERFORMENCE

Pussy Riot
Är en feministisk rysk punkgrupp, konstnärskollektiv, aktivistgrupp och performancekollektiv.

Bandet genomför ofta aktioner med spontanspelningar och genom sin musik försöker de beysa frågor om yttrandefrihet och jämställdhet, ofta med en tydlig kritik mot Rysslands president Vladimir Putin. (Källa: Wikipedia.)




Catti Brandelius





INSTALLATION

Patricia Piccinini

Patricia Piccinini "The Young Family" 2003


MÅLERI/SKULPTUR

Linn Fernström

Linn Fernström "Ballongerna" 2008
Bukowskis hemsida info om bilden.


Marianne Lindberg de Geer

Marianne Lindberg de Geer
"Bronskvinnorna eller Jag tänker på mig själv" 2005 utanför Växjö konsthall


FOTOGRAFI

Konstfoto/porträtt

Hemsida

Elisabeth Ohlsson Wallin har arbetat som fotograf sen 1980, Men hennes genombrott blev den omdiskuterade fotoutställningen Ecce Homo 1998.

Ecce Homo visades första gången under kulturnatten i Uppsala kyrka och två månader därefter. Utställningen ledde till att domkyrkan bombhotades och att dåvarande påven Johannes Paulus II ställde in en planerad audiens av ärkebiskop K G Hammar. Trots detta turnerade utställningen under två år i Sverige och i Europa, vilket ofta ledde till upplopp och demonstrationer.

Ohlsson Wallin häntar insrpiration från barockens bibliska målningar, men ger ofta bilderna ett  dokumentärt budskap. Kampen för kristna HBT-personers rättigheter är tydlig i hennes bilder. Denna kamp syns även i utställningarna Helgon och In Hate We Trust, den senare framför allt inspirerad av Caravaggio och Artemisia Genileschi. Fotona stärks med text av Lars Gårfeldt och musik av Eva Dahlgren.








Iscensatt fotografi

Cindy Sherman
Fotograferar eller filmar nästan uteslutande sig själv. Hon intar olika roller, skepnader som kvinna.

I alla tider har konstnärer gjort självporträtt men Shermans verk porträtterar snarare "kvinnan". Med sin egen kropp och ansikte förändrar hon sitt utseende så pass mycket att det är svårt att alla gånger se att det är hon bakom.

"Untitled films stills" 69 svartvita fotografier där Cindy Sherman
poserar i olika roller och miljöer som för tankarna till Film Nior.

Cindy Sherman "Untitled 225"

Cindy Sherman Utan titel 2008


Dokumentärt fotografi

Mary Ellen Mark

En ikon inom fotografin. Har fotat filmstjärnor, skådespelare och musiker i massor men det är det dokumentära fotografiet som ligger henne närmast om hjärtat. I hennes bilder porträtteras ofta människor ur olika samhällsklasser och i många olika miljöer. Ofta skildras även sociala problem som drogmissbruk, prostitution eller utanförskap. Hon följer även människor i deras vardag och visar detta i sina bilder.





Porträttfotograf

Leibovitz är en amerikansk porträttfotograf. Hon har arbetat för tidningar som Rolling Stone, Vanity Fair och Vouge och är känd för sin dokumentation av den amerikanska musikscenen under 1970-talet samt sina porträtt av skådespelare och celebriteter.



Queen Elisabeth (Annie Leibovitz)

 Maryl Streep, NYC 1981 (Annie Leibovitz)
Angelina Jolie 2005 (Annie Leibovitz)

Annie Leibovitz 2008 framför ett porträtt av
amerikanska skådespelerskan Demi Moore


Ljudkonst

John Cage
4´33

Här är verket 4´33. Börjar någon gång vid ca 1.10.


Staffan Mossenmark

Länk till youtube om Staffan Mossenmark.

torsdag 11 april 2013